Hindistan şimdi de Keşmir camilerine kelepçe vuruyor

5 Ağustos'tan bu yana, sivil örgülerdeki polisler, cuma namazından sonra camilerde okutulan hutbe (hutbe) kayıtlarını tutuyorlar , kolluk kuvvetleri. Kurban Bayramı'nda Jamia Mescidi ve Keşmir'in en ikonik tapınaklarından ikisi olan Hazratbal Mabedi kapatıldı.

DÜNYABÜLTENİ DÜNYABÜLTENİ
Hindistan şimdi de Keşmir camilerine kelepçe vuruyor

Sonia Sarkar

Yeni Delhi, Keşmir’deki din adamlarının tutuklanmasını hızlandırıyor ve camileri izlemeye başladı.   

Bu ağustos yaşanan Kurban Bayramı 11 yaşındaki Saeed Mutaiba için kara bir bayramdı. Büyükbabasında geçirdiği kısa bir tatilden eve döndüğü zaman, polisin, Awmuipora'daki Cammu Keşmşr'deki Jamia Mescidi'nde, imam olan babası Mohammed Ameen'in Hint polisi tarafından götürüldüğüne şahit oldu. Annesi ve 6 yaşındaki kardeşinin babalarının, serbest bırakılması için defalarca polis karakolunu ziyaret ettmesi boşa çıktı. “Yorgun görünüyordu. Onun için hiçbir şey yapamadığım konusunda kendimi çaresiz hissettim ”diyor genç kız.

Laik bir demokrasi olduğunu iddia eden Hindistan hükümeti, uzun süredir Keşmir'deki çatışmanın dini temellerini vurgulamaktan kaçınmaya çalıştı, bunun yerine sadece Pakistan destekli militanlık suçlamasında bulundu. Ancak son aylarda polis, İslami din adamlarının ve vaizlerin tutuklanmasını hızlandırdı ve ülkenin tek Müslüman çoğunluk devleti olduğu için camileri sıkı takibe aldı. 

"CAMİLERDE KİMLERİN OLDUĞUNU VE HİNDİSTAN KARŞITI MESAJLARIN BU DİN ADAMLARI VE DİN KURUMLARI TARAFINDAN NASIL YAYILDIĞINI BİLİYORUZ"

39 yaşındaki Ameen 6 Ağustos'ta tutuklandı. Haziran ayında polis kuzey Keşmir'in Kupwara bölgesinde bir din adamıNI tutukladı. Mart ayında, güney Keşmir'deki Pulwama'da iki imam tutuklandı. Dini bir organın başkanının “Hindistan karşıtı” faaliyetlerle suçlandıktan sonra pasaportu reddedildi. 5 Ağustos'tan bu yana, sivil örgülerdeki polisler, cuma namazından sonra camilerde okutulan hutbe (hutbe) kayıtlarını tutuyorlar , kolluk kuvvetleri. Kurban Bayramı'nda Jamia Mescidi ve Keşmir'in en ikonik tapınaklarından ikisi olan Hazratbal Mabedi kapatıldı.

Camilerdeki yardım fonu Baitulmal'a yapılan bağışlar izleniyor. Polis, din adamlarından Keşmir ve Pakistan'da yaşayan akrabaların ayrıntılarını açıklamalarını istiyor. Banka hesapları incelendiğinde, yetkililer, bu hareketlerin camilerde gençliğin radikalleşmesini engelleme amaçlı olduğunu savunarak söylüyorlar.

cammu ve Keşmir polis şefi Dilbag Singh “Camilerde kimlerin olduğunu ve Hindistan karşıtı mesajların bu din adamları ve dini kurumlar tarafından nasıl yayıldığını biliyoruz” diyor.

Gerçekten de, Cemaat-i İslami Camii ve Keşmir gibi dini örgütler uzun süredir kendi kaderini tayin hakkını benimsemiştir. Ve Hintli yetkililer de grubun imamlarını daha önce gözetim altında tuttu. Jamia Mescidi imamı Mirwaiz Ömer Faruk gibi diğerleri, son otuz yılda birçok kez gözaltına alındı. Ancak daha önceki Hindistan hükümetleri, yalnızca bireyleri hedef alarak, dini organlara karşı oldukları izlenimini bırakmaya çalıştılar. Faruk, Keşmir'in geleceği ile ilgili müzakerelerin bir parçası olmuştur.

Hindistan şimdi de Keşmir camilerine kelepçe vuruyor - Resim : 1
         
Srinagar havaalanında Jammu ve Keşmir'de Cuma namazı.

Bu yılın Şubat ayında, Hindistan Cemaat'i yasakladı. Ve şimdi, ideolojik bağlantılara rağmen, tüm imamlar ve camiler tehdit altında. Eylül ayında, Muharrem için - Kerbela trajedisinin yas günü - dini törenler Keşmir'in bazı bölgelerinde yasaklandı. Yetkililer, bazı yas tutanları, katledilen militan lider Burhan Wani'nin portrelerini tutturmakla suçluyorlar. Srinagar'ın Soura semtinde, soyadının kullanılmamasını isteyen Ubaid, “Mücadelemizin özgürlük olduğunu hatırlatmak için her fırsatı kullanıyoruz” diyor.

Ancak birçok hükümet, Hindistan hükümetinin din ve güvenlik uygulamaları arasındaki çizgisini giderek daha fazla bulanıklaştırdığını söylüyor. Delhi merkezli stratejik ilişkiler analisti Ajai Sahni, iktidardaki Hindu-milliyetçi BJP Başbakanı Narendra Modi hükümetinin “ideolojiye dayalı” hükümeti tarafından cami ve dini liderlere sıkıntı çektirdiğini söylüyor.

“BJP'nin stratejisi Keşmirli Müslümanları kutuplaştırmak ve şeytanlaştırmak ” diyor. Hükümetin hamleleri, “Keşmir vadisinde insanları korkutmaya ve onlara söylemeye yönelik” diyor. 

Pennsylvania, Easton'daki Lafayette College'da tarih profesörü olan Hafsa Kanjwal, şu anki Hindistan hükümetinin Keşmirli'nin Müslüman kimliğini tehdit olarak gördüğünü söyledi. Dini alanlar ve liderler üzerinde kontrol sağlama çabalarının “şaşırtıcı olmadığını” söyledi.

Uzmanlar, Hindistan’ın, yerel erkeklerin özgürlük talebi ile silahlar aldığı 1989’da olduğu gibi Keşmir’in egemenliğine yönelik daha büyük tehditler gördüğünü belirtti . Analistler, hükümetin krizi yanlış değerlendirdiğini söylüyor. Sahni, 1990–91 yıllarında Cuma namazından sonra camilerin bir bölümünün Hindu ailelerine verildiğini ve Müslümanlara Keşmir'i terk etmemeleri durumunda onları şiddetle tehdit edeceğini hatırlıyor. Sahni, “Hükümet, bulundukları yerde güvenlik sağlamak yerine, göçlerini kolaylaştırarak stratejik bir hata yaptı” diyor.

Bir araştırma uzmanı veya mühendis neden militanlara katılacak ?

Bazı din adamları, Modi'nin iktidara gelmesinden bu yana geçen son beş yılda, mühendisler, araştırma uzmanları ve profesörler de dahil olmak üzere birçok eğitimli Keşmirli'nin militanlara katıldığı gerçeğine işaret ediyor. “Eğer camiler tek radikalleşme yerleriyse, o zaman bir araştırma uzmanı veya mühendis neden militanlığa katılacak?” Diye soruyor Srinagar camisinde 29 yaşındaki bir imam olan Hilal Ahmed.

Sahni, “Uzun süredir dini liderlerin tutuklanmasının, Müslümanlara yönelik daha geniş bir toplumsal saldırı olarak yorumlanacağını” söyledi.

Şu an için en çok acı çekenler Ameen'in aileleri. Mutaiba'nın babası için beklemesi devam ediyor.

Kaynak: ozy.com, www.dunyabulteni.net

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında DÜNYABÜLTENİ internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER