‘Sahaflar kâğıt arkeoloğudur, bilinmeyeni ortaya çıkarıp meraklısına servis ederler’

Çoğu sahafın masasının arkasındaki özel alanda nice özel, kıymetli eserler, belgeler saklıdır. Sahaflar o eserleri yalnızca eskiden beri tanıdıkları, kıymetini bilecek kişilere çıkarıp gösterirler. Kimi eserler yıllarca yeni sahibinin gelmesini bekler. Kimileri de şanslıdır, üzeri toz tutmadan yeni evine çoktan yola çıkmıştır.

HÜRRİYET HÜRRİYET
‘Sahaflar kâğıt arkeoloğudur, bilinmeyeni ortaya çıkarıp meraklısına servis ederler’

Kitap rafları arasında zaman su gibi akarken çoğunlukla dikkatimizi bile çekmez sahafların gün boyunca oturduğu masalar... Zaten çoğu, dükkânın kuytu bir köşesindedir... O masaların arkasındaysa özel bir alan vardır. İstanbul’un eski sahaflarını gezip dükkânların bu özel köşelerinde bir yolculuğa çıktık; çok sayıda kıymetli belgeyle karşılaştık. Haldun Taner’in avukat dostuna gönderdiği mektubu inceledik, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’na Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kâtibi tarafından yazılanıysa satır satır okuduk. Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Büyük Kapı’ kitabı için yaptığı yayınevi sözleşmesi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü kurucularından Mehmet Ali Fetgeri’nin el yazması savaş günlükleriyle de karşılaştık.

Savaş günlüklerinden el yazması mektuplara...

Kadıköy Kafkas Pasajı... 32 yıldır sahaflık yapan Bahtiyar İstekli, binlerce kitabın olduğu dükkânında en kıymetlilerini yanı başında tutuyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER