için kaldı

Lokanta ve kafeler gün sayıyor

Berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin 11 Mayıs’tan itibaren açılacak olması, lokantacı esnafını da harekete geçirdi. Hazırlıkları hızlandıran esnaf, oturma düzeninden müşteri sayısına kadar birçok önlemi şimdiden almaya başladı. Sektör temsilcileri bayram öncesi servise başlamak istediklerini söylüyor. Hülya Çaylak

POSTA POSTA
Lokanta ve kafeler gün sayıyor

Koronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından alınan tedbirler kapsamında tiyatrolardan spor merkezlerine, kahvehanelerden alışveriş merkezlerine (AVM) kadar birçok işyeri kapatılmıştı. 18 Mart itibarıyla yemekhanelerde yemeklerin kumanya paketi olarak dağıtılmasına ve toplu yemek yenmemesine karar verilirken, lokanta, restoran ve kafelerde ise 22 Mart itibarıyla masalar kaldırılmış ve sadece paket servis yapılmasına izin verilmişti.

Tarih net değil

Virüsün yayılım hızının azalmasıyla birlikte beklenen normalleşme adımları da gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da hafta başında yaptığı açıklamayla artık aşamalı olarak normal hayata geçileceğini duyurdu. Bu kapsamda ilk olarak berber, kuaför, güzellik merkezleri ve alışveriş merkezleri (AVM) 11 Mayıs’tan itibaren hizmet vermeye başlayacak. Bu adımın ardından lokanta, restoran ve kafelerin ne zaman açılacağı merak konusu oldu.

Lokanta ve kafeler gün sayıyor - Resim : 1

2 aydır kapalıyız

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, “Yaklaşık 2 aydır kapalı olan işyerlerimizin açılması için Cumhurbaşkanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’na ve Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulunduk ve alınacak tedbirler doğrultusunda açmaya hazır olduğumuzu beyan ettik” dedi. Henüz Sağlık Kurulu’nun alacağı hijyen önlemlerini bilmediklerini belirten Yenice, hijyen açısından il sağlık ve tarım müdürlükleriyle koordineli olarak çalıştıklarını söyledi.

Bayram öncesi olabilir

En ufak işletmede bile en az 15-20 kişinin çalıştığını belirten Aykut Yenice, “Ortalamaya vurduğumuzda şu an 1.2 ile 1.5 milyon arası işsiz çalışanımız var. Bu insanların yevmiyeyle çalıştığı düşünülürse, işletmelerimizin bir an önce açılmasının da önemi anlaşılır. En azından Ramazan Bayramı öncesinde işletmelerin açılmasını bekliyoruz. Çünkü bayramda, kapalı oldukları dönemdeki zararı kapatabilecek olan işletmelerimiz var. Ayrıca devlete daha fazla yük olmak istemiyoruz” diye konuştu.

Masa arası 3 metre kuralı

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) ve Sardunya Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Zincirkıran ise Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı olması durumunda restoranların bayram sonrasında açılabileceğini söyledi.

Zincirkıran, “Açıldıktan sonra alınacak tedbirlerle ilgili öngörülerimiz var ama mesela masaların 2.5-3 metre aralıklarla düzenleneceği söyleniyor. Bu kesinlikle uygulanabilir bir şey değil. Ayrıca işletmelerde gıda mühendisi olması zorunlu tutulabilir. Ancak gıda mühendisinin aylık ücreti 5 bin 676 lira. Eğer zorunlu olursa küçük işletmeler zor duruma girebilir” dedi.

Lokanta ve kafeler gün sayıyor - Resim : 2

Hollanda’nın Amsterdam şehrinde bir restoran korona tedbirleri kapsamında ‘karantina seraları’ oluşturarak hizmet vermeye başladı.

Yarısından az müşteri

Sektör temsilcileri restoran ve lokantalarda alınması beklenen bazı tedbirleri şöyle sıraladı:

  • Lokantanın kapasitesinin yarısının da altında müşteri alınacak. Yani örneğin 100 kişilik oturma yeri olan bir mekanda en fazla 40 kişi aynı anda yemek yiyebilecek.
  • Oturma düzeni çapraz olacak ve en az 1-1.5 metre aralıklarla konumlandırılacak.
  • Personel maske ve eldivenle hizmet verecek.
  • Personelin sağlık durumu kontrol altında tutulacak. Günlük rutin kontroller yapılacak.
  • Restoran girişlerinde dezenfektanlı hijyen paspasları kullanılarak işletmeye giren müşterilerin ayakkabılarının hijyeni sağlanacak.
  • Tek kullanımlık tabak çatal uygulaması başlayacak.
  • Girişlerde müşterilerin ateşleri ölçülecek.
  • Müşteriler masalarda maskeyle oturacak. Sadece yemek yeme esnasında maskeler çıkarılacak.
  • Yetkili kurumların yaptığı denetimler sıkılaşacak.

Lokanta ve kafeler gün sayıyor - Resim : 3

Hong Kong’taki restoranlarda sosyal mesafe kuralı gereği boş kalması gereken masaların üzerine notlar bırakıldı. Bazı restoranlarda ise masalara konulan transparan plastik tabletlerle müşteriler birbirinden ayrıldı.



Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER