için kaldı

"Duraksama dönemi geride kaldı"

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ile ilişkilerde 1 yıllık dönemdeki duraksama döneminin geride kaldığını söyledi.

F5HABER F5HABER
"Duraksama dönemi geride kaldı"

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ile ilişkilerde 1 yıllık dönemdeki duraksama döneminin geride kaldığını söyledi.

Yıldırım, Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsünde gerçekleştirdiği konuşmada, "Sayın Cumhurbaşkanımız 9 Ağustos'ta St. Petersburg'a, Rusya Devlet Başkanı ise 10 Ekim'de İstanbul'a ziyarette bulunmak suretiyle yeni dönemi başlangıcı yapmış oldular. Bu ziyaretlerle tekrar normale dönem ilişkilerimizdeki 1 yılık dönemdeki duraksamayı geride bıraktığımızı düşünüyorum" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyaret düzenlediği Rusya'nın başkenti Moskova'da temaslarına başladı. Başbakan Yıldırım, Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsünde bir konuşma gerçekleştirdi. Başbakan Yıldırım, Başbakan olarak Moskova'ya ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Dünyanın iki köklü diplomasi ekolü bugün bu salonda bir arada" dedi. İkili ilişkilerin yanı sıra acil çözüm bekleyen bölgesel ve uluslararası sorunların da çözümüne katkı sağlayacağını ümit ettiğini bildirdi. Türk ve Rus halkları olarak bin yıllık komşuluğun bulunduğunu ifade eden Başbakan, "Tarih sahnesinden çıktığımızdan beri hep yan yana yaşadık. Karşılıklı etkileşimimiz sürekli oldu. Geçmişe baktığımızda Türkiye-Rusya ilişkilerinde daha çok işbirliği var bazen de rekabet var. Kurtuluş Savaşı sırasında Rusya'nın verdiği destek hafızalarımızda önemli yere sahiptir" dedi.

Başbakan Yıldırım, Arşiv idarelerinin işbirliği ile geçen yıl Moskova'da düzenlenen Arşiv Belgelerinde Moskova-İstanbul İlişkileri Sergisi ile Türkiye ve Rusya'nın yakın tarihlerine ne kadar önemli yer ayırdıklarını, ne kadar kapsamlı ve köklü ilişkiler sistemi içinde işbirliğinin bugünlere getirildiğine tanık olduğunu bildirdi.

"TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİNDE ZİNCİRLEME BÜYÜK DEĞİŞİMLER YAŞADIK"

Başbakan Yıldırım "Türkiye-Rusya ilişkilerinde özellikle son yıllarda zincirleme büyük değişimler yaşadık. ilişkilerimizin bir alanına attığımız adım diğer alanlardaki işbirliğini de tetikledi, teşvik etti. Bütün bu zengin birikim ve kazanımlara rağmen yaklaşık bir yıl önce yaşanan talihsiz bir olay neticesinde her iki ülkenin ilişkileri de büyük bir sınama ile karşı karşıya kaldı. Ülkelerimiz arasında en üst düzeyde mevcut olan siyasi irade sayesinde bu badireden de çıkmış bulunuyoruz. ilişkilerimizin normalleşmesi süreci geçtiğimiz Ağustos ayında beri başlamış bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanımız 9 Ağustos'ta St. Petersburg'a, Rusya Devlet Başkanı ise 10 Ekim'de İstanbul'a ziyarette bulunmak suretiyle yeni dönemi başlangıcı yapmış oldular. Bu ziyaretlerle tekrar normale dönem ilişkilerimizdeki 1 yılık dönemdeki duraksamayı geride bıraktığımızı düşünüyorum. Geçen hafta Dışişleri Bakanı Lavrov ile Dışişleri Bakamız Çavuşoğlu Antalya'da bir araya geldi" dedi.

(İHA)

SONRAKİ HABER