için kaldı

Mevlana'nın torunundan 'İslamofobi'ye karşı örnek davranış

Hazreti Mevlana'nın 21'inci kuşak torunu Şener, "İslamofobi"ye karşı durmak için, ABD'de öğrenim gördüğü lisede kurduğu "Humans First-Önce İnsan" kulübüyle ön yargıları yıktı.

F5HABER F5HABER
Mevlana'nın torunundan 'İslamofobi'ye karşı örnek davranış

ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - Mevlana Celaleddin Rumi'nin 16 yaşındaki 21'inci kuşak torunu Ceylin Şener, ABD'de öğrenim gördüğü lisede, "İslamofobi"ye karşı kurduğu "Humans First-Önce İnsan" adlı kulüpte yaptığı çalışmalarla büyük dedesinin yolunda ilerliyor.

Ceylin Şener, geçen yıl öğrenim görmek için ABD'deki "The Hill School" adlı okula kayıt yaptırdı. Kayıt sırasında öğrenim göreceği okuldaki oda arkadaşı ve ailesi, Şener'in Müslüman olduğunu öğrenince tedirgin oldu.

Bu duruma üzülen ve hayal kırıklığına uğrayan Şener, Müslümanlara yönelik ön yargıyı yıkmak için büyük dedesi Mevlana'nın öğretilerinden yola çıkarak "Humans First-Önce İnsan" adlı öğrenci kulübünü kurdu.

Şener, insana saygı duyarak din, dil, ırk gibi özelliklere bakmadan herkese eşit davranmayı öne alan kulübe, oda arkadaşıyla Müslümanlara karşı önceden ön yargısı bulunan 8 kişi katıldı. Şener, Türkiye'ye döndüğünde de 13 arkadaşını kulübe dahil etti.

"Ön yargıyla yaklaşan oda arkadaşım şimdi kulübün üyesi"

ABD'ye öğrenim görmek için gittiğinde oda arkadaşı ve ailesinin sadece Türk ve Müslüman olduğu için ona zarar vereceği düşüncesine kapıldığını ifade eden Şener, şöyle konuştu:

"Kayıt formunda Müslüman olduğum yazıyor. Bunun üzerine ailesi de çok korkmuş ve kızlarını okula göndermek istemedikleri belirtmiş. Müslümanlara karşı böyle bir ön yargı dünyada yaygın. Bu ön yargıya karşı bir şey yapmam gerektiğini düşündüm. Bu gelişme üzerine 'Humans First-Önce İnsan' adıyla bir gençlik kulübü kurdum. Kulübün isminin 'Önce İnsan' olmasının nedeni, büyük dedem Mevlana'nın öncelikle insana saygı duymak, din, dil, ırk gibi özelliklere bakmadan herkese eşit davranmak gerektiği öğretisidir. Beni ön yargıyla karşılayan oda arkadaşım şu anda kulübün bir üyesi."

SONRAKİ HABER