Paraya Karşı Tutumunuz Evliliğinizin Gidişatını Belirliyor!

Paraya karşı tutumlarında fikir ayrılığı yaşayan çiftlerin boşanmaya daha meyilli olduğu görüldü. Gelin detaylarına bakalım.

PARADURUMU PARADURUMU
Paraya Karşı Tutumunuz Evliliğinizin Gidişatını Belirliyor!

Paraya karşı tutumlarında fikir ayrılığı yaşayan çiftlerin boşanmaya daha meyilli olduğu görüldü. Gelin detaylarına bakalım. 

Para mevzularına dair tartışmak genellikle önemli boşanma nedenlerinden biri sayılır. Yeni yapılan bir çalışmaya göre, hayat arkadaşları arasında para hakkında ne kadar risk aldıklarına ilişkin farklılıklar, onların ileride boşanıp boşanmayacağı hakkında fikir veriyor.

Örneğin, eşlerden biri para meselelerinde risk almayı severken diğeri sevmiyorsa bu durum evlilikte sürtüşmelere yol açabiliyor ve boşanma ihtimalini arttırabiliyor. Her ikisi de parayla ilgili risk almak konusunda benzer tercihlere sahip olan çiftlerin ise beraberliklerine devam etme şansları daha yüksek.

Bu bulgu, çiftler arasındaki her türlü alana dair benzerliğin, birlikteliklerinin uzun ömürlü olması açısından kıymetli olduğunun bir başka kanıtıdır. Zıt kutuplar birbirini çekebilir, ancak uzun vadede bir arada kalmakta kesinlikle zorlanacaklardır.

Araştırmanın sahibi Dr. Marta Serra-Garcia’ya göre: 

“Boşanma nedeni olarak gösterilen etmen genellikle ‘para hakkında tartışmak ’tır, ancak paraya dair kavgaların asıl katalizörü, çiftler arasındaki risk tutumlarındaki farklılıklardır. Risk tutumları, aile için konut sahibi olmak gibi yatırım kararlarını belirler. Eşlerin farklı risk tercihleri varsa, genellikle evlilikte ortak ve çok önemli yatırımlar konusunda anlaşamazlar.”

Bahsi geçen araştırmanın sonuçları, Almanya'da diğer birçok faktörle birlikte risk tercihleri hakkında taraflarına soru yöneltilen 5300 çiftten alınmıştır. Sonuçlar, risk tercihlerinde en fazla farklılık gösteren çiftlerin boşanmaya en yatkın çiftler olduğunu gösteriyor.

Ek olarak, Dr. Serra-Garcia, çiftlerin gelirleri eşit olmadığında risk tercihlerinin ayrıca öne çıkabileceğini söylüyor: “Bir taraftan da ev halkı “ev” vb ortak malları paylaşıyor, bu nedenle de risk tutumlarının benzer olması optimaldir. Öte yandan ise, hane halkları iki gelir kaynağını paylaşır ve gelir de genellikle risklidir.

Eşler gelirlerini bir araya topladıklarından, birinin diğerinden daha az güvenilir bir nakit akışı varsa, risk tutumlarındaki farklılıklar optimal sayılabilir çünkü böylece birbirlerini “güvence altına alabilirler”, ancak bu aynı zamanda evlilikler için bir gerilim kaynağı da olabilir.

Nispeten, yeni çiftlerin risk tercihleri açısından birlikte gelişme olasılıkları daha yüksektir.’’

Dr. Serra-Garcia, bu anlatılan durumun, evlilikteki zorlukların üstesinden gelmek için bir yöntem olabileceğini söylüyor:

“Var olan tercihlerin benzeşmesi, evlilikler arasındaki çatışmayı çözmek için bir mekanizma olabilir. Sonuç olarak da bu anlamda benzer çiftlerin birlikte kalma olasılıkları daha yüksek olur.”

Dr. Serra-Garcia, çevrimiçi flört uygulamalarının risk tercihlerine gereken önemi vermeyecek biçimde tasarlandığını ve çoğunlukla dış görünüşe odaklandıklarını ancak belki de bu durumun değişmesi gerektiğini söylüyor: “Çevrimiçi flört siteleri genellikle en uygun eşleşmeyi bulmaya çalışan algoritmalar tasarlar.

Bu tür web siteleri, risk tutumlarında benzerlikler olan bireyler arasında eşleşmeler önerirse, bu, uygulamadan doğacak bir beraberliğin gelecekte bozulma olasılığını azaltabilir.”

Yukarıdaki çalışma The Economic Journal'da yayınlanmıştır (Serra-Garcia, 2021).

 

 

 

 

 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER