Tüm dünyayı değiştiren fenomen... Ozon tabakasından bir iyi, bir kötü haber var!

1980'lerde herkesin gündemine giren ozon tabakasındaki incelme, güneşle insan arasındaki ilişkiyi tamamen değiştirmiş; faktörlü kremler, UV ışınlarına karşı koruyan gözlükler günlük hayatın güçlü bir parçası haline gelmişti. Yıllar geçti ve insanlık bir çevre başarısına imza attı. Bilim insanlarına göre ozon tabakasının tamamen eski haline geleceği tarih netleşti ancak hâlâ bir önemli sorun var...

HÜRRİYET HÜRRİYET
Tüm dünyayı değiştiren fenomen... Ozon tabakasından bir iyi, bir kötü haber var!

Ozonosfer ya da ozon tabakası, atmosferin katmanlarından biri… Uzaydan gelen zararlı ışınlara karşı dünyayı koruma görevini üstleniyor. 

1980'lerde araştırmacılar; kloroflorokarbonlar olarak adlandırılan parfüm, deodorant, klima ve araba egzozları gibi ürünlerden çıkan kimyasalların ozon tabakasında incelmeye neden olduğunu keşfetti.

İşte bu keşif sonrası ozon tabakası, 1990’lardan 2000’lerin başına kadar adeta bir fenomen haline geldi. Peki bu kloroflorokarbonlardan çıkan kimyasallar ozon tabakasında neyi değiştirdi?

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER