Uluslararası Hrant Dink Ödülü'ne layık görülen Nebahat Akkoç ve Agnes Kharshiing: Birlikte yapabileceğimiz çok şey var

Geçen pazar günü Hrant Dink Vakfı tarafından 11’inci kez verilen ödülün sahipleri, kadınlar için çalışan iki kadın oldu: 1997’de Diyarbakır’da KAMER’i kurarak kadın hakları konusunda farkındalık kazanılması için uğraşan Nebahat Akkoç ile Hindistan’da kadınların uğradığı hak ihlallerini ortaya çıkaran, yolsuzlukları, yasadışı madencilik faaliyetlerini ifşa eden Agnes Kharshiing.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Uluslararası Hrant Dink Ödülü'ne layık görülen Nebahat Akkoç ve Agnes Kharshiing: Birlikte yapabileceğimiz çok şey var

Her yıl kazananlar açıklandığında, Hrant Dink Ödülü’nün adalet hissini pekiştiren bir tarafı var. Dink’in gözlerinin hâlâ, spot ışıklarının altında durmadan insanlık için çalışanların üzerinde olduğunu, kimsenin çabasının boşa gitmediğini, dünyanın diğer ucunda da olsa görüldüğünü, takdir edildiğini hatırlatan bir tarafı...

Biri yurtiçinden, diğeri yurtdışından iki kişiye verilen ödülü alan 59 yaşındaki Hint aktivist Agnes Kharshiing, ülkesinde yıllardır kadın, çocuk ve yoksullar için çalışıyor. Kız çocuklarının seks tüccarlarının elinden kurtarılmasını sağladı, tecavüz kurbanlarına yardım etti, yoksullara yapılan yardımlardaki yolsuzlukları ortaya çıkardı. Defalarca tutuklandı. Bunları ve geçen yıl kendisini ölümün kıyısına götüren mücadelesinin diğer detaylarını, ödül sayesinde öğrendik. Ödül takdim edilmeden önce gösterilen tanıtım filminde siyah saçlı, yaşına göre dinç bir kadın vardı. Sonra o kadının ismi anons edildi ve sahneye çıktı.

Koluna giren kızının yardımıyla yürüyebilen, bembeyaz saçlı kadının, görüntülerdekiyle arasında 20 yıl vardı sanki. Konuşmasında “Halk sesini yükseltmeye başlamalı, korunmasızlara yardım etmeli, insan hakları ihlal edildiğinde onlara destek olmalı. Dünyaya barışı getirmek için; çocukların içinin korkuyla değil, sevgiyle dolması için birlikte yapabileceğimiz çok şey var” dedi. Yıllardır sürdürdüğü mücadelesinin ilk ödülüydü bu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER