Şişe Cam hissesi için 'AL' verdi

Halk Yatırım, Şişe Cam için 10,05 TL hedef fiyatını ve 'al' tavsiyesini sürdürdü. Raporda, ‘Birleşme sonrası sadeleşen yapı sonucunda karar alma mekanizmalarında  iyileşme, tedarik zincirinin merkezileştirilmesi ile daha etkin bir  yapının oluşturulacağını öngörüyoruz’ denildi.

BORSAMATİK BORSAMATİK
Şişe Cam hissesi için 'AL' verdi

Halk Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Net kar beklentilerin üzerinde. Şişecam, yılın son çeyreğinde  piyasa ortalama beklentisi olan 451  mn TL ve beklentimiz olan 484 mn  TL’nin üzerinde 745,6 mn TL net kar açıkladı. Beklentimizi aşan  operasyonel performans ve efektif vergi oranındaki gerileme, şirketin  beklentimizin üzerinde net kar açıklamasında etkili oldu.

Beklentilerin üzerinde gelen sonuçların hisse performansına etkisini  ‘pozitif’ olarak değerlendiriyoruz.  

Ciro piyasa beklentisinin üzerinde. Şirketin 4Ç20’de satış  gelirleri piyasa ortalama beklentisi olan 6.383 mn TL’nin %5,1  üzerinde, beklentimiz olan 6.546 mn TL’nin %2,5 üzerinde yıllık bazda %38,5 artışla 6.708 mn TL seviyesinde gerçekleşti. Şişecam’ın son  çeyrekte net gelirlerinin %38’i düzcam, %22‘si cam ambalaj, %18’i  kimyasallar, %16’sı cam ev eşyası ve kalanı diğer faaliyetlerden  kaynaklandı. Toplam gelirler içerisinde payı %36’dan %38’e yükselen  düzcam segmenti gelire son çeyrekte en fazla katkıyı sağlayan oldu.

Fiyatlandırma tarafında %22, %9 hacim artışı, %16’da olumlu kur  etkisiyle düzcam tarafında ciroda yıllık %47’lik büyüme kaydedildi.

Kimyasallar segmenti operasyonlarında %2 hacim düşüşü, %8  fiyatlandırmanın olumsuz etkisi olurken  %36 olumlu kur etkisiyle

4Ç20’de yıllık %26’lık gelir büyümesi ile 1.219 mn TL satış geliri  kaydedildi. Cam ambalaj tarafında ise %2 hacim, %11 fiyalandırma ve  ürün karması, %13’de kurun pozitif katkısı görüldü. Dolayısıyla cam  ambalaj tarafında yıllık %26 artışla 1.468 mn TL’lik gelir kaydedildi.

Cam ev eşyası segmenti gelirleri ise %4 hacim daralmasına karşın, %29  fiyatlandırma ve ürün karmasının olumlu etkisiyle yıllık %25 artarak 1.088 mn TL oldu. 

Operasyonel karlılık beklentilerin üzerinde. Brüt kar yıllık bazda %43 artarak 2.191 mn TL seviyesinde gerçekleşti. Faaliyet giderleri,  artan kapasite kullanımına bağlı olarak yükselen lojistik giderleri  kaynaklı yıllık bazda %22,3 artarak 1.107 mn TL seviyesine yükseldi.

Dolayısıyla, FAVÖK ortalama piyasa beklentisi olan  1.301 mn TL ve  beklentimiz olan 1.368 mn TL’nin üzerinde yıllık bazda %53,4 artışla 1.546 mn TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK marjı piyasa ortalama  beklentisinin 2,6 puan üzerinde gerçekleşirken yıllık bazda ise 2,2  puanlık artışla %23 seviyesine yükseldi (4Ç19’da %20,8).

‘AL’ önerimizi sürdürüyoruz. Şişecam’ın son çeyreğe ilişkin  sonuçlarının ardından tahminlerimizi koruyor, hisse için 12 aylık  hedef fiyatımız olan 10,05 TL’yi ve ‘AL’ tavsiyemizi sürdürüyoruz.

Birleşme sonrası sadeleşen yapı sonucunda karar alma mekanizmalarında  iyileşme, tedarik zincirinin merkezileştirilmesi ile daha etkin bir  yapının oluşturulacağını öngörüyoruz. Üretim, satış ve pazarlama  süreçlerinde potansiyel iyileştirmeler sayesinde toplam maliyetlerde  sağlanacak tasarruf ile, 2021-2023 döneminde ortalama 300 baz puanlık  marj artışı sağlanacağını öngörüyoruz. Şişecam üzerindeki holding  iskontosunun ortadan kalkması, endeks içindeki ağırlığının artması ve  daha likit bir şirket ortaya çıkması ile uzun vadede hisse performansı  açısından da olumlu etkilerinin olabileceğini öngörüyoruz.

Ayrıca şirketin defansif iş modeli, güçlü bilançosu, düşük borçluluk oranı ve  düzenli temettü ödeme politikası ile avantajlı olduğunu düşünüyoruz."

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında BORSAMATİK internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER