Kanada'da öğretmenler dini sembol yasağına karşı dava açtı

Quebec eyaletinde 44 bin öğretmenin üye olduğu Özerk Eğitim Federasyonu, haziran ayında yasalaşan dini sembolleri yasaklayan kanunun iptali için dava açtı.

VATAN VATAN
Kanada'da öğretmenler dini sembol yasağına karşı dava açtı

Kanadalı öğretmenler, Quebec eyaleti hükümetince  hazırlanan ve haziran ayında yasalaşan dini sembolleri yasaklayan kanunun iptali için dava açtı.     Eyalet genelinde 44 bin üyeyle öğretmenlerin en güçlü örgütlerinden  biri olan Özerk Eğitim Federasyonu'nun Başkanı Sylvain Mallette, "Bill 21''  olarak bilinen kanunun öğretmenlerin işlerini ve çalışma koşullarını tehlikeye  attığını söyledi.   Federasyonun avukatı Remi Bourget, “Mahkemenin üyelerimizin haklarının  bu hükümet tarafından ihlal edildiğini ilan etmesini istiyoruz. Quebec  eyaletindeki öğretmenlerin yüzde 75'i kadındır. Bu kanundan etkilenecek kişilerin  tamamı olmasa da büyük çoğunluğu kadındır. Elbette, din özgürlüğü hakkının  yanında aynı zamanda eşitlik hakkı da engellenmektedir.’’ dedi.    Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi ve bazı sivil toplum kuruluşları da  iptal için dava açmıştı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau da yasaya karşı olduğunu  açıklamıştı.    Dini sembollerin kullanımını yasaklayan yasa teklifi Quebec Eyalet  Meclisinde haziran ayında yapılan oylamada kabul edilmişti. Quebec eyaletinde  iktidarda bulunan Avenir Quebec koalisyon hükümeti tarafından getirilen kanunla,  öğretmenler, hakimler, polis memurları, gardiyanlar ve bazı kamu görevlilerinin  mesai saatleri boyunca dini anlam ifade eden başörtüsü, peçe, haç veya kipa  kullanmaları yasaklanmıştı. Yasa ile peçe takan kadınların da yüzlerini  açmadıkları sürece kamu hizmetlerinden yararlanamayacakları hükmü  getirilmişti.    Eyalette yapılan bir araştırmada, yasanın uygulamaya başlamasının  ardından Montreal’de işlenen nefret suçlarının yüzde 58’inin Müslümanları hedef  aldığı ortaya çıkmıştı.   

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER