için kaldı

Taksim Camii’ne ilk mahya asıldı: 'Elhamdülillah'

Cumhuriyetin ilk yıllarında yapımına karar verilen ancak bin bir hile ve engellemeler nedeniyle bir türlü yapılamayan Taksim Camii geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı. Dünya basınında da geniş yankı uyandıran Taksim Camii'ne ilk mahyası da asıldı.

GASTE24 GASTE24
Taksim Camii’ne ilk mahya asıldı: 'Elhamdülillah'

Yapımına Topçu Kışlasındaki camiinin yıkılmasının ardından Cumhuriyetin ilk yıllarında karar verilen, ancak darbelere ve siyasi krizlere kurban giden Taksim Camii hasreti geçtiğimiz hafta sona erdi. Dört yılda tamamlanan cami, fethe hediye olarak yine bir cuma gününde ibadete açıldı.

Bugün ise Taksim Camii'nin ilk mahyası asıldı. Mahyada "Elhamdülillah" ifadesi yer aldı.

TOP-DOWN SİSTEMİNİN KULLANILDIĞI TEK CAMİ

Taksim Camii'nin mühendislik açısından en önemli özelliğinin Top-Down sistemi ve bu sistemin kullanıldığı tek cami olması olduğu belirtilirken, cami bu yöntemle, klasik uygulamaların tersine sıfır katından aşağı ve yukarıya doğru inşa edildi.

Bu yöntem sayesinde yapım esnasında derin kuyu kazısı yapılmadan, çevre bina ve yollara, meydana hiçbir zarar vermeden inşa edilmesine imkan tanındı.

Caminin geleneksel cami formlarının modern çizgiler ve malzemelerle yorumlanarak 19. yüzyıl Beyoğlu mimarisinden esinlenen özgün bir tasarımla inşa edildiği, kültür ve sanatla açısında bir çok vatandaşın bir araya geleceği, dijital kütüphanesinden yararlanıp kitap okuyacağı, dinleneceği, sergilerin yapılacağı bir kültür merkezine sahip olduğu ifade edildi.

ALLAH'A HAMDOLSUN

Altan Elmas ve Recep Tayyip Erdoğan Taksim Camii açılış töreninde.

Taksim'e sembol bir camii inşa edilmesinde en büyük paylardan birine sahip olan ve camiinin yapımını üstlenen Sur Yapı'nın sahibi Altan Elmas, açılış sırasında yaptığı konuşmada, "Bugün bana düşen burada hamd etmektir. Bu niyeti gönlümüze düşüren ve başlamayı ve kazasız belasız bitirmeyi lütfeden Allah'a hamdolsun. Yoluna kurban olduğumuz Muhammed Mustafa'ya selam olsun. Bugün ne büyük bir gün benim için." ifadelerine yer vermişti.

TOPLAM NAMAZ KAPASİTESİ 4 BİN KİŞİ

İbadet alanında 3 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği camide, dış avluda cenaze namazı kılabilecek kişi sayısı ise 2 bin 400. Kadınlar için 465 metrekarenin ayrıldığı camide, 620 kadın bir arada namaz kılabiliyor. Caminin açık ve kapalı toplam namaz kapasitesi ise 4 bin kişi.

İç tezyinatlarında ve hat sanatı uygulamalarında "naht" tekniği kullanılan cami de mihrap, mimber ve kürsü tasarımı yine geleneksel formun modern bir yorumu olarak bizzat Mimar Altan Elmas tarafından tasarlandı. Mihrap tasarımında Esmaü'l Hüsna hattat Davut Bektaş telifi ile "istif yazı" ile yazıldı.

Taksim Camisi, 2 bin 482,46 metrekare toplam inşaat alanı, 33 metre kubbe yüksekliği, 2 şerefiyeli 64,80 metre minaresi, 10 bin metrekare otopark alanı, 4 bin kişi ibadet alanı, bin 800 metrekare bodrum ve zemin katlarda salon, sergi salonu, kütüphane ve aşevi mekanları sunuyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER