İran'dan "düşen uçağın füzeyle vurulduğu" iddialarına yalanlama

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının füzeyle vurulduğu yönündeki iddiaların ABD'nin algı operasyonu olduğunu savundu.

VATAN VATAN
İran'dan "düşen uçağın füzeyle vurulduğu" iddialarına yalanlama

Rebii, yaptığı yazılı açıklamada İran Sivil Havacılık Kurumunun,  Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün (ICAO) kararlarına göre kaza inceleme  komisyonu kurduğunu ve olayı şeffaf, dikkatli ve süratli şekilde incelediğini  ifade etti.   İlgili ülkelerin uzmanlarının katılımıyla kazanın tüm yönleriyle  incelendiğini aktaran Rebii, uçağın sahibi Ukrayna, üretici firma Boeing, motor  üreticisi Fransa ve kazada vatandaşları ölen ülkelerin de tahkikata dahil  olabileceğini kaydetti.   Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla teknik incelemelerin  düzenli ve süratli bir şekilde yapıldığını ve tamamlandığında ilan edileceğini  ifade eden Rebii, ABD'den gelen açıklamayla ilgili olarak ise "ABD, tamamen  alışık olduğumuz algı operasyonunun bir parçası olarak Pentagon'dan adını vermek  istemeyen bir yetkilinin ağzından uçağın isabet eden 2 füze nedeniyle düştüğü  yönündeki haberi basına yaydı. Bu iddianın gelecekte gerçekten uzak ve yalan  olduğu ortaya çıkacağı için, kimse sorumluluğu üstüne almayacak." görüşlerini  paylaştı.   ABD'yi yalan üretmek ve algı operasyonu yapmakla suçlayan Rebii, "ABD  hükümetinin ve bilerek ya da bilmeyerek onunla birlikte hareket edenlerin  yürüttüğü algı operasyonu acılı ailelerin yarasına tuz basmaktadır. ABD, bu algı  operasyonunda hedefine ulaşmak için olayda hayatını kaybedenlerin ailelerini de  kurban seçiyor." değerlendirmesinde bulundu.   İran Dışişleri Bakanı Abbas Musevi de iddialara tepki göstererek,  ilgili ülkelerin çalışmalara katılmasını memnuniyetle karşılayacaklarını  belirterek, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve bu konuda elinde belge bulunan tüm  devletlerden ellerindeki bilgileri inceleme komisyonuna ulaştırmalarını istedi.   Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni  Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, dün sabah  kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişi  hayatını kaybetmişti.   ABD medyasına konuşan birçok Amerikalı yetkili, ABD istihbaratının,  Tahran-Kiev seferini yapan Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 tipi yolcu  uçağının İran tarafından fırlatılan füzelerden biriyle düşürülmüş olduğunu  değerlendirdiğini öne sürmüştü.   Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Kanada istihbaratının elinde  Ukrayna uçağının İran'a ait füze ile kazara vurulduğuna dair kanıtlar olduğunu  açıklamıştı.   İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise ellerinde Ukrayna uçağının  İran'a ait füzeyle vurulduğunu gösteren bilgi bulunduğunu kaydederek, şeffaf bir  soruşturmaya ihtiyaç olduğunu belirtmişti.  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER