Piyasalar son işlem gününe pozitif başladı

Küresel piyasalar, Wall Street'teki pozitif kapanışların artırdığı risk iştahı ile haftanın son gününde alıcılı bir seyir yaşıyor. Yurt içinde ise Merkez Bankası'nın faiz artışının piyasalara yansımaları izleniyor. Dolar/TL, faiz artışı haberi sonrası dengelendiği 7,62 düzeyinde güne başladı.

BORSAMATİK BORSAMATİK
Piyasalar son işlem gününe pozitif başladı

Küresel piyasalar, ABD borsalarında dünkü pozitif kapanışlardan destek alarak haftanın son gününe alıcılı başladı. Asya borsaları hafta boyunca değer kaybederken bugün toparlanma eğiliminde. ABD vadelilerinde de yüzde 0,6 civarı artılar söz konusu. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün yüzde 2,15 gerileyerek 11 Haziran'dan beri en düşük seviyeyi gördükten sonra bu sabah yüzde 0,60 civarı yükseldi. Çin'de lokomotif hisseleri izleyen CSI300 endeksi yüzde 0,64 yükselirken Güney Kore borsaları yüzde 0,52 artıda seyretti. Banka kredilerine yönelik sınırlamaların gevşetilmesinin gündeme alınmasıyla Avustralya borsası bankalar öncülüğünde yüzde 1,54; Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,62 yükseldi. 

Yurt içinde ise Merkez Bankası'ndan gelen 200 baz puanlık sürpriz faiz artışının yansımaları izleniyor. Dün 7,72 ile rekor kırdıktan sonra faiz artış kararıyla 7,55'e kadar çekilen dolar/TL, günün kalan kısmında 7,62-7,64 aralığında hareket etmişti. Dolar/TL, bu sabah saatlerinde de benzer seyiyelerde hareket ediyor. Saat 08:45 itibarıyla dolar/TL 6,6240'tan; euro/TL ise 8,9010'dan değerleniyor.

ABD borsaları dün neden yükseldi?

ABD'de beklentilerin üzerinde artan konut satışları ve salgının etkileriyle mücadele için gündeme getirilen yeni teşvik paketine yönelik müzakerelerin yeniden başlatılacağı haberi Wall Street'e alım getirmişti. Ayrıca ABD basınında yer alan haberlerde, Demokratların 2,4 trilyon dolarlık yeni bir teşvik paketi hazırlığında olduğu belirtildi.  Ülkede yeni konut satışları ise ağustosta yüzde 4,8 artarak 1 milyon 11 bine yükseldi. Piyasa beklentilerinin aksine artış gösteren ve 14 yılın en yüksek seviyesine çıkan yeni konut satışlarının, söz konusu dönemde yüzde 0,1 azalışla 895 bine gerilemesi tahmin ediliyordu. 

Altın haftayı yüzde 4 üzerinde kayıpla kapatabilir  

Altın fiyatları ABD'de mali yardım paketine yönelik umutların artmasıyla bugün yükselse de,
doların değer kazanması nedeniyle haftalık bazda bir aydan uzun sürenin en sert düşüşünü
kaydetmeye hazırlanıyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,1 yükselerek 1.869 dolar seviyesini gördü. Haftalık olarak fiyatlar şimdiye kadar yüzde 4,1 geriledi. ABD altın vadeli kontratları yüzde 0,4 gerileyerek 1.870 dolar seviyesinde bulunuyor.

Brent, 42 doların üzerinde

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı 17 sent yükselerek 42,11 dolardan işlem gördü. ABD hafif ham petrolü ise 16 sent yükselerek 40,47 dolar seviyesinde. Petrol fiyatları bugün yükselse de koronavirüs vakalarındaki artışın küresel petrol talebi üzerindeki etkisi ve Libya'nın petrol üretimine yeniden başlaması ihtimaliyle haftayı ekside tamamlamaya hazırlanıyor. 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında BORSAMATİK internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER