için kaldı

Davutoğlu: "Perşembe günü tarihi bir açıklama beklemek olmaz"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile Perşembe günü tekrar yapacağı görüşmeyle ilgili, "Bu görüşmelerde önümüzü görmek isteriz. Süremiz de çok değil ama 'Perşembe günü şu saatte, şöyle tarihi bir açıklama bekleniyor' gibi bir durum da olmaz. Hükümet kurmak için çalışmalar yürütülüyor" dedi.

F5HABER F5HABER
Davutoğlu: "Perşembe günü tarihi bir açıklama beklemek olmaz"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile Perşembe günü tekrar yapacağı görüşmeyle ilgili, "Bu görüşmelerde önümüzü görmek isteriz. Süremiz de çok değil ama 'Perşembe günü şu saatte, şöyle tarihi bir açıklama bekleniyor' gibi bir durum da olmaz. Hükümet kurmak için çalışmalar yürütülüyor" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Devlet Şeref Madalyası tevcih edilmesinin ardından verilen resepsiyona katıldı.

Resepsiyonda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Başbakan Davutoğlu, AK Parti ile CHP arasında yürütülen koalisyon görüşmeleriyle ilgili bir soru üzerine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir açıklama yapmadan kendisinin bir açıklama yapmasının doğru olmayacağını belirterek, mutabık kalınan hususun tekrar bir araya gelmek olduğunu dile getirdi.

"HEYETLERİN SUNDUĞU RAPORLARI KILIÇDAROĞLU İLE DEĞERLENDİRDİK"

7 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye'de son derecek yüksek tansiyonlu bir sürecin beklendiğini, koalisyon görüşmeleriyle birlikte son derece medeni, seviyeli, karşılıklı olarak birbirini anlamaya çalışan, birbirini rencide etmemeye özen gösteren bir sürecin yaşandığını belirten Davutoğlu, koalisyon görüşmelerini yürüten heyetlerin sunduğu raporları Kılıçdaroğlu ile değerlendirdiklerini, görüşmenin ardından da Haluk Koç ile Ömer Çelik'in yaptığı açıklamaların liderleri de bağladığını ifade etti.

"PERŞEMBE TARİHİ BİR AÇIKLAMA BEKLENİYOR GİBİ BİR DURUM DA OLMAZ"

"Bir süreç yürürken üzerinde kesin hükümlerle konuşmayı doğru bulmam" diyen Başbakan Davutoğlu, "Bu görüşmelerde önümüzü görmek isteriz. Süremiz de çok değil ama 'Perşembe günü şu saatte, şöyle tarihi bir açıklama bekleniyor' gibi bir durum da olmaz. Hükümet kurmak için çalışmalar yürütülüyor" dedi.

"HERKESİN BU SÜREÇTE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞI BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ"

Pazartesi günü MHP ile görüşme olacağı iddiaları ve MHP'den randevu istediği iddialarıyla ilgili bir soru üzerine ise Davutoğlu, "Hiçbir tarafla teması kesmeyeceğimizi en başında söyledim. İhtiyaç hasıl olduğunda görüşülür. Tabloyu biraz değerlendirdikten sonra onu da biraz düşünebiliriz. Herkesin bu süreçte elini taşın altına koyacağı bir süreç yaşıyoruz. Ben de hükümeti kurmakla görevli olduğum için her şeyi yaparım" diye konuştu.

"SİYASETTE 24 SAAT BİLE UZUNDUR"

Bir gazetecinin, "Görüşmeleri Ağustos'un 23'üne kadar bitirebilecek misiniz?" yönündeki sorusu üzerine de Davutoğlu, "Siyasette 24 saat bile uzundur. Netice alınmak istendiğinde yeterli süre de bulunabilir. Önemli olan Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması" diye konuştu.

"SAYIN KILIÇDAROĞLU'NU DA SAYIN BAHÇELİ'Yİ DE ARADIĞIMDA TAM DESTEK BEYAN ETTİLER"

Son günlerde yaşanan terör olaylarıyla ilgili bir soruya da Davutoğlu, "Şu anda siyasette çok büyük bir gerginliğin olduğunu düşünmüyorum. Siyasette bir diyalog var, karşılıklı konuşmalar var. HDP dışında Türkiye'de şu anda siyasette gerginlik anlamında bir şey yok. Onun da sebebi bu terör olayları karşısında ikircikli bir tavır takınmaları. İkircikli bir tavır takınmaları, 'kınayın' diyoruz. Eş Başkan silahların bırakılması çağrısında bulundu ama bir milletvekili de Adana'da polisimizi şehit eden teröristin cenazesinde olmadık laflar ediyordu. Terörü, teröristi yücelten laflar ediyordu. Terör operasyonları bağlamında Türkiye'de çok geniş bir mutabakatın olduğunu düşünüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu'nu da Sayın Bahçeli'yi de aradığımda tam destek beyan ettiler. Şu ana kadar da HDP dışında terör operasyonlarına dönük olarak olumsuz fikir beyan eden ya da bunu bir gerginlik sebebi gibi gören kimseye rastlamadık. Burada HDP yalnız başına ve ciddi bir muhasebeden geçmesi gerekiyor. Demokratik bir platformda faaliyet gösterdiğini söyleyen bir siyasi partinin alması gereken tavrı alması lazım" yanıtını verdi.

"İKİ PARTİNİN GENEL BAŞKANI VE YETKİLİ ORGANLARI KARAR VERECEK"

Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinde ciddi emek sarf edildiğini, farklı siyasi akımların birbiriyle yaptığı en yoğun görüşme silsilesinin bu dönemde yaşandığını anlatarak, bu görüşmelerden nasıl bir sonuç çıkacağına iki partinin genel başkanı ve yetkili organlarının karar vereceğini ifade etti.

"ÇOK SAMİMİ BİR EMEK VAR ORTADA"

"Perşembe gününü görmemiz gerekir ama bu sürecin kendisi bir sonuç üretmiştir" diyen Davutoğlu, açıklamasında şunları söyledi:

"O da Türkiye'de siyasi taraflar çok farklı siyasi geçmişlerden, kökenlerden geliyor olsa bile iyi niyetle yaklaşıldığında çok iyi bir iletişim ortaya konabiliyor. Bu bile başlı başına önemli bir sonuç. Çok samimi bir emek var ortada. Eğer o emek üzerine biz dün akşam 'oldu' ya da 'olmadı' diye bir şeyle ayrılsaydık o emeğe saygısızlık olurdu. Perşembe günü bu süreç daha da netleşecek. Önemli olan bir şey üretmek değil, üretilen neyse onun kalıcı ve süreklilik arz eden niteliğe dönüştürülmesidir."

(İHA)

SONRAKİ HABER