için kaldı

Obama: "Geleceğinizi inşa edebilirsiniz"

ABD Başkanı Barack Obama, ilk defa ziyaret ettiği memleketi Kenya'da gerçekleştirdiği halka sesleniş konuşmasında "Kenya'daki kat ettiğiniz gelişme ve sahip olduğunuz potansiyel sayesinde, geleceğinizi inşa edebilirsiniz" dedi.

F5HABER F5HABER
Obama: "Geleceğinizi inşa edebilirsiniz"

ABD Başkanı Barack Obama, ilk defa ziyaret ettiği memleketi Kenya'da gerçekleştirdiği halka sesleniş konuşmasında "Kenya'daki kat ettiğiniz gelişme ve sahip olduğunuz potansiyel sayesinde, geleceğinizi inşa edebilirsiniz" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, devlet başkanı olarak ilk defa ziyaret ettiği memleketi Kenya'da dün katıldığı küresel girişimcilik zirvesi ve Kenya Devlet Başkanı Uhuri Kenyetta ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından bugün Nairobi'deki stadyumda halka seslendi.

Konuşmasında Kenya'nın ekonomik ve politik anlamda kat ettiği ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getiren Obama, ileriye yönelik engeller konusunda da uyarılarda bulundu. Ülkedeki yolsuzluk, terör, kabile ve etnik sorunların geleceği tehdit ettiğini söyleyen Obama, "Kenya tüm bunların kesiştiği bir noktada, gelinen nokta tehlikelerle dolu fakat büyük umutlarla dolu" dedi.

"GELECEĞİNİZİ İNŞA EDEBİLİRSİNİZ"

"Genç Kenyalılar artık sömürgelere boyun eğmek ya da büyük babamın ve babamın yaptığı gibi çekip gitmek zorunda değil" diyen Obama, "Kenya'daki kat ettiğiniz gelişme ve sahip olduğunuz potansiyel sayesinde, geleceğinizi inşa edebilirsiniz" sözlerini kullandı.

Politikasını kabile geleneklerine ve etniğe dayandıran Kenya'nın bölünmeye mahkûm olduğunu vurgulayan Obama, "Bu bir başarısızlıktır, hayal gücünün başarısızlığa uğratılmasıdır" diye konuştu. Obama, aynı zamanda ülkedeki yolsuzluk kanserinin de Kenya'ya 250 bin iş fırsatı kaybına mal olduğunu belirtti.

Kadınlara yönelik baskıya değinen Obama, kadının sünnet yapılmasının ve zorla evlendirilmesinin 21'inci yüzyıla ait olmadığını ve ülke gelişiminin kadınların eğitiminden geçtiğini söyledi. Obama, eşcinsel haklarına değinerek Kenya'nın farklılığı kucaklaması gerektiği notunu düştü.

Obama, gerçekleştirdiği konuşmanın ardından Kenya'daki sivil toplum örgütleri liderleriyle bir araya geldi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALTINDA TARİHİ ZİYARET

ABD Devlet Başkanı Obama'nın iki günlük Kenya ziyareti sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cuma günü başlayan gezide ilk babasının doğduğu bölgeyi gezen Obama, birkaç akrabasıyla görüştü. Dün Küresel Girişimcilik Konferansının açılışını yapan Obama, 1998'de ABD'nin Nairobi Büyükelçiliği'ne yapılan bombalı saldırıda hayatını kaybeden 212 kişiye ait anıtı ziyaret etti. İkili görüşmelerde bulunan ABD Başkanı Obama ve Kenya Devlet Başkanı Kenyetta, teröre karşı mücadelede birlikte olacakları mesajını verdi.

Obama'nın yarın Etiyopya'ya geçmesi bekleniyor. Bu geziyle birlikte Obama, Etiyopya'yı ziyaret eden ilk ABD başkanı unvanını alacak.

(İHA)

SONRAKİ HABER