için kaldı

7 soruda çöl tozu! Uzmanlar Hürriyet'e yanıtladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ve uzmanların peş peşe ‘dikkatli olun’ uyarıları yaptığı çöl tozu Türkiye’ye ulaştı. Kronik hastalar, astım, KOAH gibi hastalıkları olanlar için hayati tehlike riski doğuran çöl tozu için uzmanlara 7 soru sorduk.

HÜRRİYET HÜRRİYET
7 soruda çöl tozu! Uzmanlar Hürriyet'e yanıtladı

ÇÖL TOZU NASIL OLUŞUR VE TAŞINIR?

CNN Türk Meteoroloji danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen: Çöller yağış almadığı için kuraklıktan dolayı toprak parçalanır. Buralar potansiyel toz kaynaklarıdır. Alçak basınç sistemi bu tozları atmosferin üst seviyelerine kadar çıkabiliyor. Oradan meterolojik hareketlerle Marmara ve Ege bölgesine gelip aşağı iniyor.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros: Çöldeki parçacıklar, hava rüzgarlı olduğu zaman havalanıyor. Rüzgarlarla beraber Avrupa’ya, Güney Avrupa’ya ve bir kısmı Türkiye’ye geliyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER