için kaldı

Berberler ve kadın kuaförleri nasıl çalışacak? İşte tıraş kuralları

Ülkemizde corona virüs salgınında normalleşme adımlarıyla birlikte berber ve kuaförlerind 11 Mayıs'ta açıklmasına karar verildi. Berber ve kuaförler artık randevulu hizmet verecek, maske takılacak ve tek kullanımlık ürün tercih edilecek. İşte Gülten Uğurlu'nun haberi...

POSTA POSTA
Berberler ve kadın kuaförleri nasıl çalışacak? İşte tıraş kuralları

Corona virüs tedbirleri kapsamında işyerlerine yönelik ilk kapatma kararı 16 Mart'ta uygulamaya konulmuştu. Bu tarih itibarıyla tiyatro, gösteri merkezi, konser salonu, birahane, kahvehane, yüzme havuzu, spor merkezi ve saunalar, 21 Mart’ta da lokanta, restoran, pastane, berber, kuaför, güzellik merkezleri, alışveriş merkezleri (AVM) ve mağazalar kapatılmıştı. İmalat sanayiinde birçok fabrikada da üretim, 24 Mart’tan itibaren tamamen durdurulmuş ya da azaltılmıştı.

50 gün sonra yeniden açılıyor 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamayla artık aşamalı olarak normal hayata geçiliyor. Bu kapsamda berber, kuaför, güzellik merkezleri ve alışveriş merkezleri (AVM) 11 Mayıs’tan itibaren hizmet vermeye başlayacak. 50 gün kapalı kaldıktan sonra açılacakları günü heyecanla bekleyen berber ve kuaförlerin ne gibi hazırlıklar yaptığını İstanbul Erkek Berberleri Esnaf Odası Başkanı Şükrü Akyüz’e sorduk.

Ustura yok, makine var 

“Bayramdan önce açılmayı ilgili kurumlardan talep ediyorduk, oldu. 11 Mayıs’a hazırız, işimizi, aşımızı ve müşterimizi özledik” diyen Şükrü Akyüz, açıldıktan sonra salgın nedeniyle berber ve kuaföresnafında uygulanacak tedbirleri şöyle sıraladı:

Sahurda bile arıyorlar 

Corona günlerinde saç kesimini kendi yapabilen yaptı. Ancak yapamayanlar, berber ve kuaförlerin 11 Mayıs’ta açılacağını ve randevulu sistemle çalışacağını öğrenir öğrenmez, hemen randevu alma yoluna başvurdu. Berber ve kuaförler de anında adeta müşterilerine randevu mesajı yağdırdı ve randevu alınmadan hizmet veremeyeceklerini belirtti. Açıklamanın yapıldığı 11 Mayıs akşamı neredeyse bir günlük randevuların anında dolduğunu belirten Şükrü Akyüz, “Sahurda bile telefonlar susmuyor. İkinci günkü mesajlardan da hafta sonuna kadar doluluk oluştuğunu anlıyoruz” diye konuştu.

65 yaş üstü 20 yaş altı çalışmalı 

65 yaş üstündeki bir esnafın mutlaka dükkanında diğerleri gibi çalışması gerektiğini belirten Şükrü Akyüz, “Berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecilerinin vergi ödediğini ifade eden bir belgeyle işyerlerine gitmelerinin ve çalışmalarının önü açılmalı. Dükkanlarımızda hem çırak hem yardımcı faktör oynayan 20 yaş altı çalışanlar da mutlaka dükkanın olmazsa olmazı” dedi.

Meslek günü olarak kutlanacak 

30 Nisan ve 30 Mayıs’ın ‘Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonları Günü’ olarak kutlandığını belirten Şükrü Akyüz, “11 Mayıs bizim için; ekonomik, sosyal ve sağlık olarak ara verdiğimiz işimize 50 gün sonra dönmemiz nedeniyle miladi bir tarihtir. Bundan sonra sadece 11 Mayıs’ın mesleki günümüz olarak kutlanmasını istiyoruz. Bu talebimizi de gerekli mercilere ileteceğiz” dedi.

Yazılım geliştiriliyor 

Salgın sonrasında da randevulu sistemle çalışılması için esnaf odası olarak yazılımcılarla görüşeceklerini ve oluşturacakları uygulamayı bütün üyelerine ileteceklerini belirten Şükrü Akyüz, “Bilgisayar, akıllı telefon var. Müşteri, kuaförün randevu sistemine girebilsin, yaptıracağı işlemle ilgili boş saatleri ve fiyatları görebilsin istiyoruz. Böylece hem müşteri zaman kaybetmez, salonda gereksiz kalabalık olmaz hem de çalışan kaç kişiye ne iş yapacağını bilir, her şey daha düzenli olur” dedi.


Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER