Hangi banka kimin?

Türkiye bankacılık sektöründe son yıllarda oldukça başarılı bir ivme kazandı. Türkiye'de şubelerinden bağımsız olarak 54 banka hizmet veriyor. Peki hangi banka kimin? Sorusu bankacılık sektöründe merak edilip araştırılan soruların başında geliyor.

GASTE24 GASTE24
Hangi banka kimin?

Bankacılık alanı her geçen gün vatandaşlara hizmet veren en önemli iş kolu haline geldi. Ülkemizde 34’ü mevduat bankası 3 adet devlet mevduat bankası, 29 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 2 adet TMSF'ye ait banka , 14 kalkınma ve yatırım bankası 3 adet devlet kalkınma ve yatırım bankası, 11 adet yerli ve yabancı sermayeli özel kalkınma ve yatırım bankaları, 6 katılım bankası ,3 adet devlet katılım bankası, 3 adet yabancı sermayeli katılım bankaları bir çok şubesi ile hergün binlerce vatandaşa hizmet sunuyor. Peki hangi banka kimin? Sorusunu haberimizde detaylarıyla ele aldık…

Ziraat Bankası: Ziraat Bankası’nın bütün mevduatı Hazine Müsteşarlığı’na aittir. Bu bağlamda Ziraat Bankası bir devlet bankasıdır.

Halk Bankası: En çok tercih edilen bankalar arasında yer alan Halk Bankası devlet aittir. Halk Bankası’nın yüzde 51’lik kısmı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na aittir. Yüzde 49’u ise halka açıktır.

Vakıfbank: Vakıfbank’ta devlete ait olan bir bankadır.

Vakıfbank’ın yüzde 58’lik kısmı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait, yüzde 16’lık kısmı ise Vakıfbank çalışanlarına aittir. Bankanın yüzde 25’lik kısmı halka açıktır.

İş Bankası: 1924 yılında Ataürk’ün isteği doğrultusunda kuruldu. İş Bankası’nın yüzde 28’i Atatürk’ün, yüzde 40’ı Munzam Sandık Vakfı’nın yani banka çalışanlarının vakfının ve yüzde 32’si de halka açık. Atatürk’e ait olan yüzdelik pay kısmı Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakıldı.

Garanti Bankası: Türkiye ve İspanya arasındaki ortaklıktan doğmuştur. Bankanın yüzde 25’i İspanyol bir banka olan BBVA’ya aittir. Yüzde 20’si ise Doğuş Grubu’na aittir. Yüzde 55’i ise halka açıktır.

Akbank: Türkiye ve Amerikan ortaklığından doğmuştur. Akbank’ın yüzde 41’i Sabancı Holding’e, yüzde 10’u Amerikalı Citibank’a aittir. Akbank’ın geriye kalan yüzde 49’luk kısmı ise halka açıktır. 

Yapı Kredi Bankası: Türkiye ve İtalya ortaklığından doğmuştur. Bankanın yüzde 41’i İtalyan bir banka olan Unicredit’e, yüzde 41’i Koç Grubu’na aittir. Bankanın yüzde 18’si ise halka açıktır.

Finansbank: Banka 1987 yılında Yunanistan tarafından kurulmuştur. Bankanın sahibi Yunanlılardır.

Denizbank: Banka 1938 yılında Denizcilik Bankası olarak kuruldu.Banka 1997 yılında Zorlu Grubu tarafından alındı. Ancak daha sonra Sberbank kontrolüne geçti. Yani Denizbank Ruslara aittir.

TEB: Fransa ve Türkiye ortaklığından doğmuştur. Bankanın yaklaşık yüzde 68’i Fransız BNP Paribas’a, yüzde 28’i ise Çolakoğlu Grubu’na aittir. Yüzde 4’lük kısmı halka açıktır.

Şekerbank: Türkiye ve Kazakistan ortaklığından doğmuştur. Bankanın yüzde 34’ü, Şekerbank çalışanlarının Vakfı’na ait, yüzde 34’ü ise Kazakistan devletinindir. Şekerbank’ın yüzde 32’si halka açıktır.

ING Bank: Hollanda ve Türkiye ortaklığından doğmuştur. Ancak ING Bankası 2007 yılında Hollanda’lı ING Grubu’na satıldı.

HSBC: İngiltereye ait bir bankadır. Banka İngilizler bünyesinde yönetiliyor.

Odeabank: Banka Lübnanlı Audi Gruba ait bir bankadır. Banka Lübnanlıların tekelinde yönetiliyor.

Türkiye Finans: Suudi Arabistan ve Türkiye ortaklığı ile kuruldu. Türkiye Finans’ın eski büyük ortakları Ülker ve Boydak Grubu ait olup, 2008 yılında banka hisselerinin yüzde 60’ı Suudi Arabistanlı The National Commercial Bank’a satılmıştır. Bankanın büyük çoğunluğu Suudi Arabistan’a aittir.

Kuveyt Türk: 1989 yılında bankacılık hayatına başlayan Kuveyt Türk’ün çoğunluk hissesi Kuveytlilere aittir. Yüzde 19’u ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aittir.

Albaraka Türk: Faizsiz bankacılık hizmeti vermek amacıyla kurulan Albaraka Türk’ün büyük payı Bahreyn’de mukim Albaraka Banking Group’a aittir. BankanınYüze 23’ü ise Borsa İstanbul’da işlem görüyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER