Gıda fiyatları yüzde 92.2 arttı! 100 TL'ye dolan sepet 502 TL oldu

Birleşik Kamu-İş, TL'deki değer kaybı ve vergi oranlarındaki artışın ardından gıda fiyatlarının temmuzda yüzde 12,8 arttığını hesapladı. Yıllık oran ise yüzde 92.2 olarak hesaplandı.

PARADURUMU PARADURUMU
Gıda fiyatları yüzde 92.2 arttı! 100 TL'ye dolan sepet 502 TL oldu

Birleşik Kamu-İş, gıda fiyatlarındaki artışa ilişkin bir araştırma notu yayımladı. Buna göre, seçimden sonra TL’deki değer kaybı ve vergi oranlarındaki artışın ardından gıda fiyatları ‘Temmuz’da %12,8 arttı.

Yaz ayı olmasına rağmen özellikle mevsim meyve ve sebze fiyatlarındaki yüksek artışlar dikkat çekti.

Yılın ilk 7 aylık dönemindeki fiyat artışının ise %50’yi aştığı belirtildi.

Haziranda %80,5 olan gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranı ise, Temmuzda yeniden %92,2 olarak gerçekleşti.

Fiyat artışı 38 aydır sürüyor

TÜİK'in en açıkladığı tüketim harcamalarıyla ilgili istatistiklere göre, en zengin yüzde 20'lik kesim tüketiminin yüzde 16,6'sını gıdaya ayırırken, en yoksul yüzde 20'lik kesimde bu oran yüzde 35,80'e çıkıyor.

İkinci yüzde 20'lik grupta yer alanlar, harcamalarının yüzde 29,8'ini gıdaya yüzde 25,6'sını ise konut ve kiraya ayırıyor.

Gıda fiyatlarında Türkiye'de son 38 aydır yaşanan kesintisiz artış yoksul kesimi olumsuz etkiliyor.

100 liralık gıda sepeti 502 lira oldu 

Araştırmada, yanlış ekonomik politikalarının gıda fiyatlarında yol açtığı artışın ülkedeki açlık ve yoksulluk riskini giderek daha da büyüttüğü vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye'nin, yıllarca sürecek bugünkü enflasyon sarmalına sürüklendiği Eylül 2021'den bu yana gıda fiyatları yüzde 402 oranında arttı.

Diğer bir ifadeyle Eylül 2021'de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için bu yıl temmuz ayında 502 lira ödemek gerekti.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER