için kaldı

Ünlü Kazak yazar vefat etti

Klasik Kazak edebiyatının yaşayan çınarı olarak bilinen ünlü yazar Abdicemil Nurpeyisov, 97 yaşında hayatını kaybetti.

DÜNYABÜLTENİ DÜNYABÜLTENİ
Ünlü Kazak yazar vefat etti

Kazakistan Yazarlar Birliğinden yapılan açıklamaya göre, Kazak edebiyatının önemli ismi Nurpeyisov, Almatı'da hayatını kaybetti.

1924'te Aral Gölü yakınındaki bir köyde dünyaya gelen Nurpeyisov, ilk eserini 18 yaşında gittiği İkinci Dünya Savaşı'ndan döndükten sonra kaleme aldı.

Nurpeyisov, savaştan izlenimlerini aktardığı ilk eseri Kurlyanda'yı 1950'de okurlarıyla buluşturdu.

Yazarın adını tüm dünyaya duyuran ve birçok yabancı dile çevrilen büyük eseri üç başlıktan oluşan Kan men Ter (Kan ile Ter) adlı romanı oldu.

Nurpeyisov, 1960'larda zengin Kazakçasıyla kaleme aldığı Kan men Ter'de söz konusu dönemdeki sıkı sansüre rağmen halkın ve ülkenin sosyal hayatını tüm gerçekleriyle anlatmayı başardı.

Bunun yanı sıra Nurpeyisov, memleketi ve eserlerinde hep sevgi ile bahsettiği Aral Gölü'nün kaderine kayıtsız kalmadı. 2000'de yazdığı "Songy parız" (Son görev) adlı romanında Aral Gölü'nü tehdit eden unsurlara dikkati çekti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında DÜNYABÜLTENİ internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER