Kalsiyum deposu pırasa sindirimi düzenliyor, kabızlığı önlüyor

Vitamin ve mineral bakımından zengin bir besin olan pırasa çiğ veya pişmiş olarak tüketilebiliyor. Ayrıca günlük prebiyotik ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı oluyor. Peki, pırasanın faydaları neler? Pırasa alırken nelere dikkat edilmeli ve nasıl muhafaza edilmeli?

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kalsiyum deposu pırasa sindirimi düzenliyor, kabızlığı önlüyor

Kalori düzeyinin düşük olması nedeniyle pırasanın çok iyi bir sağlıklı beslenme ve diyet besini olduğunu söyleyen Diyetisyen Funda Tuzgöl, faydalarını şöyle sıraladı:

- Pırasa bir prebiyotiktir. Prebiyotikler kolon bakterilerinin sayı ve aktivitelerini artırmakla birlikte probiyotiklerin (bağırsaklarda bulunan mikroorganizmaları düzenleyen mikroorganizmaların) aktivitesini artıran sindirilmeyen karbonhidratlardır. Bu özelliği sayesinde bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlığı düzenler. Bir porsiyon pırasa yemeği, bir küçük boy muz, bir küçük boy soğan ve sarımsak, bir yetişkinin günlük prebiyotik gereksinimini karşılamaktadır.

- Yeşil yapraklı sebzeler, içerdikleri kalsiyum nedeniyle süt ve ürünleri ile başa baş gitmektedir. Hatta tüketimleri halinde içerdikleri kalsiyum fosfor oranının 1’e eşit olması nedeni ile yeşil yapraklı sebzelerin kalsiyumunun vücut tarafından kullanılabilirliği süt ve ürünlerine oranla çok daha yüksektir. Sebzelerin kalsiyum içeriklerini sıralayacak olursak 100 gramında 240 mg kalsiyum içeren en yüksek maydanoz, ikinci sırada ise 100 gramında 120 mg kalsiyum içeren pırasa yer almaktadır. Bu demektir ki pırasa çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER