Milyon dolarlar havalarda uçuyor ama kafalar karışık... Neymiş bu NFT?

Son haftalarda bir NFT çılgınlığıdır gidiyor. Küçücük bir görsel dosyası 69,4 milyon dolara, 10 saniyelik video 6,6 milyon dolara alıcı buluyor. Peki bu bizi neden ilgilendiriyor? İşte 10 soruda NFT'yi anlama rehberi...

HÜRRİYET HÜRRİYET
Milyon dolarlar havalarda uçuyor ama kafalar karışık... Neymiş bu NFT?

Dile kolay, 69,4 milyon dolar! Bu fiyat Christie's Müzayede Evi'nde hafta içinde gerçekleşen bir satışta tek bir eser için ödendi. "Everydays — The First 5000 Days" adlı bu çalışma, yaşayan bir sanatçıya ait en pahalı üçüncü eser oldu. Beeple adıyla da bilinen Mike Winkelmann'ın imzasını taşıyan "Everydays — The First 5000 Days"i özel yapan şey ise fiyatından çok daha öte: O bir JPG dosyası. JPEG olarak da bilinen JPG bir tür küçük boyutlu görsel dosya formatı. Telefonumuzda, internette ve daha birçok yerde her gün gördüğümüz binlerce görselin çok büyük bir kısmı JPG formatında karşımıza geliyor, bu haberin içindeki görseller de dahil... Peki bir JPG nasıl 70 milyon dolar edebiliyor?

Çünkü bu herhangi bir JPG değil. Son dönemde adını çok fazla duymaya başladığımız "nonfungible token" (kısaca NFT ya da Türkçe karşılığıyla değiştirilemez/benzersiz/eşsiz simge/sembol) olarak bilinen dijital ürünlerin en nadir örneklerinden biri. Eserin sahibi Beeple ise NFT kavramını bundan sadece 5 ay önce duymuş ama bugün bu ürünler üzerinden en fazla parayı kazanan kişi haline gelmiş durumda.

Biz de "Everydays — The First 5000 Days"den hareketle kapsamlı bir NFT dosyası hazırladık. Çok kısa süre önce az sayıda meraklısının ilgilendiği bir şeyken dünyanın en büyük müzayede evlerinin gündemine yerleşen NFT hakkında tüm merak edilenlere yanıt vermeye çalıştık. İşte yeni başlayanlar ve öğrenmek isteyenler için NFT’yi anlama kılavuzu...

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER