için kaldı

Prostat kanserinde büyük umut: Öldüren hücreyi öldürdü

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Umut Şahin ve ekibinin prostat kanseri hücrelerinin ölümüne yol açan ilaç çalışması umut veriyor. Hücrelerden sonra hayvan modellerinde de çalışılan hedefe yönelik akıllı ilaç, kısaca AR denilen ve kanser yapıcıya dönüşen proteini yok ediyor. Boğaziçi Üniversitesi, College de France ve Fransız biyoteknoloji şirketi Ipsen bu yeni tedavi için işbirliği yapıyor. Çalışma Life Science Alliance’da yayımlandı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Prostat kanserinde büyük umut: Öldüren hücreyi öldürdü

ERKEKTE ELZEM BİR GEN

Erkeklerde ölüme yol açan kanserler arasında akciğerden sonra ikinci sırada gelen prostat kanseri vakalarının tümü AR (androjen reseptörü) denilen bir genin (protein), kanser yapıcı gene dönüşmesi sonucu ortaya çıkıyor. AR aslında her sağlıklı erkekte bulunan hatta elzem bir gen. Kandaki erkeklik hormonunu testosteronu (diğer adıyla androjeni) algılıyor. Testosteron, prostat hücrelerinde AR’ye bağlanınca bu hücrelere gelişmesi ve büyümesi için emir veriyor. AR olmasaydı prostat dokusunun gelişimi mümkün olmazdı. Yani testosteron sinyal, o sinyali prostat hücrelerinde algılayansa AR oluyor. AR hiperaktif hale geldiğinde prostat hücreleri gereğinden fazla ve kontrolsüz bir biçimde çoğalıyor ve prostat kanseri gelişiyor. Kanser hücreleri bu sinyal olmadan yaşayamıyor ve çoğalamıyor. İşte söz konusu yeni akıllı ilaçlarıyla (IRC 117 539), sağlıklılara dokunmadan, kanser hücrelerinin yaşamına son verdiklerini belirten Doç. Dr. Şahin, şunları söyledi:

YENİ BİR TEDAVİ KONSEPTİ

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER