Binlerce Müslüman hacı oldu

Kutsal topraklardaki Müslümanlar bugün hacı oldu.

F5HABER F5HABER
Binlerce Müslüman hacı oldu

Kutsal topraklardaki Müslümanlar bugün hacı oldu.

Cuma günü akşam saatlerine kadar kaldıkları Arafat Ovasından güneş batımından sonra 15 kilometre uzaklıktaki Müzdelife'ye inen Müslümanlar burada taş toplayıp vakfelerini yaptıktan sonra sabaha karşı Mina'da şeytan taşladı.

Cemerat (şeytan taşlama) da büyük şeytana 7 taş atan hacı adayları, Mekke-i Mükerreme'ye geldiler. Temeddü haccı yapanların sabah kurbanlarını kesip tıraş olarak ihramdan çıktı. İhramdan çıktıktan sonra bayram günü ziyaret tavafı ve sayını bitirenler vecibelerini yerine getirerek hacı oldular. Bazı hacılar ihramlı olarak bazıları ihramsız olarak haccın son farzı olan ziyaret tavafı ve vaciplerinden sayını da Kabe-i Muazzama da yaparak hacı oldu.

Dünyanın değişik ülkelerinden kutsal topraklara gelen yaklaşık 2.5 milyon kişi, dün sabaha karşı büyük bir kalabalıkla Müzdelife'den Mina'ya şeytan taşlamaya geldi. Her ülkenin Arafat Ovası'ndan Müzdelife'ye geçiş için kendilerine ayrılan yolları kullanması ile Müslüman ülke grupları 9 ayrı cenahtan Mekke'ye doğru iniş gerçekleştirdi. Müzdelife'de Türk hacıları 9. yolun sonunda kendilerine ayrılan alanlar ve çadırlarda akşam ve yatsı namazlarını cem (birleştirme) ederek kıldı. Burada fındık büyüklüğünde 70 taş toplayan hacı adayları, şeytana ilk gün atacakları 7 adet taşı yıkayarak hazırlık yaptılar. Gece yarısından sonra yürüyerek Mina'ya doğru harekete geçen hacılar, kendilerine tahsis edilen yollardan yürüyerek veya araçlarla Mina'daki şeytan taşlama noktasına geçti. 2 sene önce şeytan taşlamada 4. katında hizmete alınması ile 3.katı Türk ve Endonazyalı hacılara tahsis eden Suudi hükümeti, burası için özel yeni bitirilen yürüyen yolları da devreye aldı. Yeni açılan iki tünelden geçirip cemaratın 3. katına giren Türk hacı adayları rahatlıkla ilk gün büyük şeytana 7 taş attılar. Besmele ve tekbirler ile yapılan taşlamadan sonra ihramlı bir şekilde otellerine giden Türk hacıları şükür kurbanlarının kesilmesini bekledi. Kurban kesildi haberi üzerine, traş olup ihramdan çıkan hacılar, normal kıyafetleri ile ziyaret tavafı için Kabe-i Muazzama'nın yolunu tuttu.

İNSAN SELİ OLUŞTU

Milyonlarca ihramlı hacı adayının Mekke-i Mükerreme sokaklarında insan seli oluşturması, dünyanın en ilginç sahnelerinden biri kabul ediliyor. Mina'daki şeytan taşlama mekanından çıkan yüzbinlerce hacı akın akın Mekke sokaklarına dağıldı. Trafiğin kısmen de olsa yol alabildiği sokaklarda hacılar Harem-i Şerif'e koştu. Mekke'de bulunan hacı adaylarına vacip olmamasına rağmen birçok hacı adayı sabah ve bayram namazı için günün ilk ışıklarında Kabe'de bulundu. Hacıların yarısı ihramdan çıkmak ve iki günlük Arafat ve Müzdelife programının yorgunluğundan otellerine gitti. Türk hacıların çoğu ihramdan çıktıktan sonra haccın son farzı olan ziyaret tavafı ile vaciplerinden olan Say'ını yerine getirmek üzere bayramın ilk günü gece yarısına kadar ziyaret tavaflarını yapıyor.

Özellikle Afrika ülkelerinden kara ve denizyolu ile gelip hac için günlerini zor şartlarda geçiren hacı adayları da ziyaret ve veda tavaflarını yaptıktan sonra şehirden ayrılıyorlar. Türk hacılarının da büyük kısmı bayramın 4. gününden itibaren Mekke'den ayrılıp Medine'ye veya ülkelerine dönecekler. 25 Ekim'e kadar Türk hacılar Mekke-i Mükerreme'yi terk edecekler. Hacı adayları 2 gün daha şeytan taşlamaya gidecekler. İkinci ve üçüncü gün şeytan taşlamalarda sadece büyük şeytan değil, küçük ve orta şeytana da 7 şer olmak üzere 21 taş atılacak.

(İHA

SONRAKİ HABER