Müzakere öncesi açıklama! 'Kırmızı çizgilerini belirledi'

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının 33. günü sona ermek üzere... Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Devlet Başkanı Zelenski'nin müzakereler için çok net kırmızı çizgiler belirlediğini söyledi. Diğer taraftan, yoğun çatışmaların sürdüğü Kiev yakınındaki Irpin kentinde kontrolün Ukrayna güçlerine geçtiği duyuruldu. Bununla birlikte, taraflar arasındaki müzakerelerin yeni turu İstanbul'da yapılacak.

F5HABER F5HABER
Müzakere öncesi açıklama! 'Kırmızı çizgilerini belirledi'

Ukrayna - Rusya arasında savaş 33. gününde de devam ediyor. 

Son olarak Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, yarın İstanbul'da yapılacak müzakerelerden önce bir açıklama yaptı.

Kuleba, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin müzakereler için çok net kırmızı çizgiler belirlediğini belirterek, "İnsan, toprak ya da egemenlik pazarlığı yapmıyoruz" dedi.

Bununla birlikte Rus heyeti, Ukrayna ile yapılacak olan yüz yüze müzakere için İstanbul'a geldi. Görüşmenin yarın saat 10.30'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirileceği açıklandı.

IRPİN'İN KONTROLÜ UKRAYNA GÜÇLERİNE GEÇTİ

Öte yandan, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Irpin kentinin belediye başkanı Oleksandr Markushyn, Ukrayna kuvvetlerinin şehrin tam kontrolünü aldığını duyurdu. 

Markushyn, Telegram'daki bir video yayınında, "Bugün iyi haberlerimiz var Irpin serbest bırakıldı. Kasabamıza daha fazla saldırı olacağını anlıyoruz ve onu cesurca savunacağız” dedi.

Mariupol kentinin belediye başkanı sözcüsü ise, kentte kuşatmanın başından bu yana 5 bin kişinin öldüğünü açıkladı.

'BELARUS'TAN SEYİR FÜZESİ FIRLATILDI' İDDİASI

Diğer taraftan, Ukrayna'nın Volın Bölge Valisi Yuriy Pogulayko, "Lutsk şehrindeki petrol deposunu vuran seyir füzesi Belarus'tan fırlatıldı" iddiasında bulundu.

Telegram üzerinden açıklama yapan Pogulayko, Belarus'tan fırlatılan ve alçaktan uçan füzenin radara yakalanmadığını belirterek, kurtarma ekiplerinin füzenin düştüğü alanda çalıştığını, ölen veya yaralanan olup olmadığı konusunda henüz kendilerine bilgi ulaşmadığını kaydetti.

KİEV'DE EĞİTİM YENİDEN BAŞLIYOR

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de eğitim saldırılar nedeniyle durmuştu. Kentin Valisi Vitali Klitschko bugünden itibaren eğitimin yeniden başlayacağını söyledi. 

Vali Klitschko eğitimin güncel koşullara göre yeniden düzenlendiğini söyledi. Online eğitim savaş zamanında çocukların okuldan geri kalmaması için kullanılacak. 

ENKAZA DÖNEN KENT: MARİUPOL

Donbas Rus saldırılarının en yoğun olduğu yer. Özellikle Mariupol kentinde büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Rusya, stratejik öneme sahip kenti ele geçirmek için işgalin başından bu yana var gücüyle saldırıyor. Kentin saldırılardan önceki ve sonraki halinin görüntüleri yıkımın boyutunu gözler önüne serdi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde kentin adeta dev bir enkaza dönüştüğü göze çarpıyor. 

"RUSYA'YI TAMAMEN ÇIKARMAK İMKANSIZ"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski video konferansla Rus gazetecilere konuştu.

Rusya ile barış için Ukrayna'nın tarafsızlığını tartışmaya hazır olduğunu belirten Zelenski, "çatışmanın dondurulmasını" değil Donbas üzerinde Rusya ile uzlaşma istediğini ifade etti.

Ukrayna lideri, "Rusya'yı Ukrayna topraklarından tamamen çıkmaya zorlamanın imkansız olduğunu, bunun üçüncü dünya savaşına gideceğini anladım" dedi.

MÜZAKERELERİN YENİ TURU İSTANBUL'DA 

Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakereleri İstanbul'a taşınıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İki lider, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul’da yapılması konusunda anlaştı. HABERİN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYINIZ 

ZELENSKİ: TÜRKİYE'DE YÜZ YÜZE GÖRÜŞME İÇİN BİR FIRSAT VAR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülü mesaj​​​​​​​ında, Ukrayna ile Rusya müzakere heyetleri arasında Türkiye’de yapılacak görüşmelere değindi.

Müzakerelerde önceliklerinin bilindiğini vurgulayan Zelenskiy, "Önümüzde yeni bir müzakere turu var, çünkü biz barış arıyoruz. Bana söylenene göre, Türkiye'de yüz yüze görüşme için bir fırsat ve ihtiyaç var. Bu fena değil. Sonucu görelim" dedi.

RUS MEDYASINA ZELENSKİ UYARISI: YAYINLAMAYIN

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), ülkedeki medya kuruluşlarına, bazı muhalif Rus gazetecilerin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile yaptıkları röportajı yayınlanmamaları uyarısında bulundu.

Röportaj yapan medya kuruluşlarının denetlenmeye başlandığı bilgisi paylaşılan açıklamada, “Roskomnadzor Rus medyasını bu röportajın yayınlanmaması konusunda uyarıyor" denildi.

SONRAKİ HABER