için kaldı

Alman Protestan Kilisesinden AB ülkelerine 'Suudi Arabistan' çağrısı

Almanya Protestan Kilisesinin Barış Temsilcisi Brahms, Suudi Arabistan’a yönelik silah ihracatının Avrupa genelinde yasaklanması gerektiğini belirterek, "Avrupa bu noktada tek bir ağızdan tepki göstermeli." dedi.

F5HABER F5HABER
Alman Protestan Kilisesinden AB ülkelerine 'Suudi Arabistan' çağrısı

BERLİN(AA) - Almanya Protestan Kilisesinin Barış Temsilcisi Renke Brahms, yaptığı açıklamada, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından Suudi Arabistan'a yönelik başta silah ihracatı olmak üzere yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi.

Avrupa ülkelerinin Suudi Arabistan’a karşı ortak hareket ederek tepki göstermesi gerektiğinin altını çizen Brahms, "Avrupa bu konuda tek bir ağızdan tepki vermeli. Avrupa ortak değerlere bağlılığını net bir biçimde belirtmeli.” çağrısında bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suudi Arabistan’a silah ihracatı yapmama kararı aldıklarını açıklamış ve Riyad üzerinde daha etkili olabilmesi için diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de benzer karar almaları çağrısında bulunmuştu.

Suudi Arabistan, Almanya'nın yıl başından bu yana Cezayir'in ardından en çok silah sattığı ikinci ülke oldu.

Almanya, bu yılın 9 ayında Suudi Arabistan'a yaklaşık 417 milyon avro değerinde silah sattı.

Kaşıkçı cinayeti

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan, 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamadı.

Türk yetkililerin inceleme başlatarak olayın üzerine gitmesiyle Kaşıkçı'yı öldürmek üzere Suudi Arabistan'dan konsolosluğa özel bir infaz timi geldiği, cesedin yok edilmesi için ormanlık alanda keşif yapıldığı ve binadaki delillerin karartılmaya çalışıldığı detayları ortaya çıktı.

Dünya gündeminin ön sıralarına yerleşen bu gelişmeler üzerine, Suudi Arabistan yönetimi 18 gün sonra gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmek zorunda kaldı. Suudi tarafının olayın planlı bir cinayet olmadığı iddiası ise uluslararası kamuoyunda kabul görmedi. Çok sayıda ülkeden tepkiler devam etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "planlı cinayet"in talimatı veren kişiye kadar tüm ayrıntılarının açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump ise bir taraftan Suudi Arabistan'a yaptırım uygulanabileceğini dile getirirken diğer taraftan ikili ilişkileri bozmak istemediği sinyalini verdi.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak gerekli iş birliğini yapma sözü verirken Riyad'daki başsavcılık, cinayetin planlı olduğunu açıkladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, dün yaptığı açıklamada, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın önceden yapılan planlama doğrultusunda başkonsolosluğa girer girmez boğularak öldürüldüğünü belirtmiş ve "Kaşıkçı'nın cesedi, öldürülmesinin ardından parçalanarak yok edilmiştir." ifadesini kullanmıştı.

Muhabir: Bahattin Gönültaş

SONRAKİ HABER