Meryem Ana yortusu için Selçuk'ta çifte ayin

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne birçok bileşenle giren İzmir'in Selçuk İlçesi'nde, bu yıl da 'Meryem Ana'nın Göğe Yükseliş Bayramı' için ayin düzenlendi. Katolikler Meryemana Evi'ndeki ayine, Ortodokslar da Şirince Dimitrous Kilisesi'ndeki ayine katılırken, dostluk ve barış mesajları verildi.

F5HABER F5HABER
Meryem Ana yortusu için Selçuk'ta çifte ayin

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne birçok bileşenle giren İzmir'in Selçuk İlçesi'nde, bu yıl da 'Meryem Ana'nın Göğe Yükseliş Bayramı' için ayin düzenlendi. Katolikler Meryemana Evi'ndeki ayine, Ortodokslar da Şirince Dimitrous Kilisesi'ndeki ayine katılırken, dostluk ve barış mesajları verildi.

Her yıl 15 Ağustos'ta Hıristiyanların kutladığı 'Meryem Ana'nın Göğe Yükseliş Bayramı', bu yıl da Meryemana Evi ve Şirince'deki Dimitrous Kilisesi'nde ayinle kutlandı. Binlerce Katolik Meryemana Evi'ne, çok sayıda Ortodoks da Şirince Dimitrous Kilisesi'ne akın etti. Meryemana Evi'ndeki ayinde, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı ve Hırvatistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Drazen Hrastic de yer aldı. Her iki ayinde de dostluk ve barış mesajları verildi.

AYİNDE DOSTLUK MESAJI

Meryemana Evi'ndeki ayini yöneten Türkiye Katolik Piskoposlar Kurulu Başkanı ve İzmir Başpiskoposu Ruggero Franceschini, konuşmasında dostluk ve barış mesajları verdi. Franceschini, "Meryem'in Göğe Yükselişi Bayramı özellikle Meryem Anamız'a ve bizlere verdiği anlam bakımından her birimizin içtenlikle hissettiği sevgi bayramdır. Öyle ki, bu bayram sadece Meryem'in kaderinin güzelliğini anlatmakla yetinmez, bizleri de buna ortak eder. Kilise bu bayram ile her şeyden önce Meryem'in bu yeryüzündeki yaşamını coşkuyla sonlandırıp, bedenen ve ruhen Tanrı katına yükseldiğini açıklar" dedi.

KAYMAKAM: "SELÇUK, KÜLTÜR MİRASI KENTİNE YÜKSELMİŞTİR"

Kaymakamı Ayhan Boyacı da yaptığı konuşmada, UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine giren Meryemana Evi'ne ziyaretçi sayısının bundan sonra daha da artacağına dikkat çekti. UNESCO heyetinin Selçuk'a geldiği sırada Meryem Ana Evi'nin de dahil edilmesi ile ilgili fikirlerini aktardıklarını, bunun kabul görmesi de kendilerini oldukça mutlu ettiğini ifade eden Boyacı, "UNESCO Kültür Mirasına ilk olarak Efes Antik Kenti Aday gösterilmişti. Ama bizlerin konuya ısrarla en iyi şekilde sarılıp Meryem Ana, Saint Jean, Çukuriçihöyük ve İsabey Camii dahil olmak üzere bölgedeki tüm eserler ile bu şekilde statüye kavuşmuş oldu. Böylelikle Selçuk'umuz UNESCO Dünya Kültür Mirası aday kenti durumundan, kültür mirası kentine yükselmiştir" dedi.

ŞİRİNCE'DEN DE AYNI MESAJ "ARAMIZDA BARIŞ OLSUN"

Aynı saatlerde Şirince Dimitrous Kilisesinde de Ortodoksların katılımıyla gerçekleşen ayin düzenlendi. Buradaki ayini İzmir Ortodoks Kilisesi Başpapazı Kyrillos Sykis yönetti. Çok sayıda Ortodoksun katıldığı ayinde konuşan ve barış mesajları veren Baş Papaz Kyrillos Sykis, "Bu topraklarda başka savaşlar yaşamasın, başka mübadeleler görmesin. İnsanlar sevgi içinde yaşasınlar. Aramızda barış olsun. Birbirimize saygı duyalım, değer verelim" dedi.

BAŞKANA TEŞEKKÜR

Oldukça önemli bir günde Selçuk'ta ayin yapmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Sykis, AK Partili Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı'ya teşekkür etti. Sykis, "Kendisi öyle bir insan ki; belediye başkanı olduğu günden beri tüm insanlara en iyi şekilde yaklaştı. Sadece kendi insanlarına değil Ortodokslara da aynı samimiyeti gösterdi. Başkanımız nezdinde Türk hükümetine de teşekkür etmek istiyorum. Onların izinleriyle serbestçe ibadet edip inancımızın gereğini yapabiliyoruz" diye konuştu. Sykis, katkılarından dolayı Başkan Bakıcı ve Şirince Muhtarı Levent Apak'a plaket verdi.

Günümüzde en fazla ihtiyaç duyulan şeyin barış olduğuna vurgu yapan Selçuk Belediye Başkanı Bakıcı, "Her zaman söylediğimiz gibi insanların inançlarını dünyasının neresinde olursa olsun özgür bir biçimde yerine getirme haklarıdır. Burası sizlerin evidir, hepimizin evidir. Dolayısıyla her zaman burada ibadet etme hakkına sahipsiniz. Dünyada bütün insanların el ele tutuşması gerektiğine inananlardanım. Dünyada barış, özgürlük, kardeşlik ve hoşgörü kazansın. Dün akşam İstasyon Meydanı'nda Kur'an-ı Kerim dinletisi vardı. Selçuk böyle bir yer. Bugün de burada Meryem Ana Yortusu'na katılıyoruz. Bize ve daha da ötesi hükümetimize teşekkür edilmesi bizleri çok mutlu etmiştir" dedi.

Meryemana Evi ve Şirince Dimitros Kilesinde yapılan ayinlere katılanlara kutsanmış ekmek, incir, üzüm ve çeşitli meyveler verildi.

(DHA - Ayşe Havva GEYİK)
SONRAKİ HABER