için kaldı

İranlı kadın motosikletçinin hayali engellerin kalkması

İran kadın motosiklet yarışı şampiyonu Şefii, "En büyük arzum, İran'da kadınların motosiklet sürmesi önündeki engelin kaldırılması ve kadınlara motor ehliyetinin verilmesi." dedi.

F5HABER F5HABER
İranlı kadın motosikletçinin hayali engellerin kalkması

TAHRAN (AA) - İran'ın kadın motosiklet yarışı şampiyonu Behnaz Şefii, AA muhabirine verdiği röportajda, kadın sporcuların İran'da karşılaştığı zorluklara değindi.

Şefii, "En büyük arzum, İran'da kadınların motosiklet sürmesi önündeki engelin kaldırılması ve kadınlara motor ehliyetinin verilmesi." diye konuştu.

Motor sürmeyi seven bir kadın olarak erkeklere benzemek istemediğini belirten 29 yaşındaki sporcu, "15 yaşındayken köyde kadın bir motor sürücüsü gördüm ve böylece motor sürmeye merak duymaya başladım. Gördüğüm her motorcudan, bir tur atmak için motorlarını isterdim hep. Böylece bir süre sonra motor sürmeyi profesyonel olarak öğrenmeye karar verdim." dedi.

"Hem yarış hem de kros motosikleti kullanıyorum"

Şefii, spor dışında, İran'da kadınların spor yapması önündeki engellerin kaldırılması için çaba sarf ettiğini belirterek, "Resmi olarak bu sporda çalıştırıcımız yok. Ben hem yarış hem de kros motosikleti kullanıyorum. Bir süre önce bayanlara ücretsiz motosiklet sürücülüğü eğitimi için ilan verdim ve şu ana kadar bu alanda 114 kişi ders aldı." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl verdiği mücadele sonucunda ilk kez İran'da bayanlara yönelik motosiklet yarışı düzenlemeyi başardığını aktaran Şefii, uzun çabalar sonucunda, Azadi motosiklet pistinde antrenman yapma izni de elde ettiğini söyledi.

Şefii, "Önümüzdeki birkaç gün içerisinde artık resmi bir motosiklet pistinde antrenman yapabilirim. Umarım yavaş yavaş bu tür engelleri ortadan kaldırarak, kadın motorcuların, ehliyet alması ve motor sürmesinin önündeki engelleri kaldırmayı başarırız." şeklinde konuştu.

"Kadınlar cadde ve sokaklarda da motosiklete binmeyi arzu ediyor"

Motor sürmeye hevesli kadınların cadde ve sokaklarda da motosiklete binmeyi arzu ettiklerini kaydeden Şefii, "Ancak bizim için şu anda böyle bir imkan söz konusu değil." dedi.

Motor sporları eğitimi konusunda eğitici sertifikasını almayı bekleyen Şefii, bu alanda İran'ın ilk kadın motosiklet sürücüsü eğitmeni olacak.

Motor yarışları alanında İran'ın ilk kadın sporcusu olan Şefii, 2015 yılında İtalya'da düzenlenen yarışmada, en iyi 5 kadın motorcu arasında yer almıştı.

Yasal bir mani olmamasına rağmen, İran'da kadınların motosiklet sürmesi engelleniyor ve kadın sürücülere motosiklet ehliyeti verilmiyor.

SONRAKİ HABER