için kaldı

Sepsisi tanıyın, yılda 800 bin ölümü önleyin

HALK arasında ‘kan zehirlenmesi’ olarak bilinen ve yılda 30 milyon insanı etkileyip, 8 milyon insanın ölümüne neden olan sepsise karşı yoğun bakım doktorları savaş açtı. Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği (TDCY) Başkanı Doç. Dr. Melda Türkoğlu, vatandaşları aşı olma, elleri yıkama ve doktor reçetesi dışında antibiyotik kullanmamaları konusunda uyardı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Sepsisi tanıyın, yılda  800 bin ölümü önleyin

GİDEREK ARTAN BİR TEHDİT

Dünya Sağlık Örgütü, 13 Eylül’ü, farkındalığı arttırmak amacıyla ‘Dünya Sepsis Günü’ olarak kabul ediyor. Doç. Dr. Türkoğlu da farkındalık amacıyla sepsisle ilgili birçok uyarıda bulundu. Türkoğlu, sepsisin ağır bir enfeksiyonun ardından kişinin kendi organlarına hasar vermesiyle gerçekleştiğini söyledi. “Tanınmaz ve acil tedavi edilmez ise birçok organın çalışmamasına ve ölüme neden olabilir. Günümüzde kalınbağırsak ve meme kanserine bağlı ölümlerin toplamından daha fazla hasta, sepsis nedeniyle ölmektedir” diyen Türkoğlu, sepsisin tüm dünyada giderek artan bir tehdit olduğunu vurguladı. Türkoğlu şu uyarıları yaptı: “Sepsis yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durumdan bağımsız herkeste görülebilir. Ancak özellikle bebek ve ileri yaşlılar, gebeler, ilaç veya hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde görülme riski daha fazladır. Beş yaş altı ölümlerin yüzde 60’ı sepsise bağlıdır ve anne ölümlerinin de önemli bir nedenidir. Unutmamak gerekir ki her enfeksiyon sepsise neden olmaz ancak enfeksiyona bağlı ölümler, enfeksiyonun kendisine değil sepsise bağlı gerçekleşir. Her türlü enfeksiyon sepsise neden olabilir.

BİLİNÇ DEĞİŞİMİNE DİKKAT

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER