için kaldı

"Paris’te Bir Padişah, İstanbul’da Bir İmparatoriçe" sergisi açıldı

Özel Fransız Lisesi Notre Dame de Sion'da (NDS) açılan sergiye ilişkin açıklama yapan lisenin sergilerden sorumlu küratörü Aylin Koşunyan, Sultan Abdülaziz’in Avrupa seyahatine ilişkin yazdığı bir makalenin ardından, bu gezinin görseller eşliğinde bir sergiye dönüşebileceği fikrinin ortaya çıktığını söyledi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
"Paris’te Bir Padişah, İstanbul’da Bir İmparatoriçe" sergisi açıldı

Koşunyan, serginin eş küratörü, İSİS Yayınevi Kurucusu Sinan Kuneralp'in de Fransız İmparatoru 3. Napolyon'un eşi İmparatoriçe Eugenie'nin İstanbul seyahatini araştırdığını aktararak, "Sinan Kuneralp de 'NDS Lisesi'ndeki galeride Eugenie'nin İstanbul ziyaretiyle ilgili bir sergi düzenlenebilir mi?' diye öneride bulundu. Sonrasında kendi aramızda konuştuğumuzda, bu iki bağımsız fikri, bir sergide birleştirebileceğimizi düşündük. Tesadüflere biraz bağlı olarak, birbirini tamamlayan iki fikirden bir sergi doğmuş oldu." dedi.

Sergide 1800'lü yıllarda gerçekleşen iki ziyarete ilişkin çeşitli eserlerin görülebileceğini aktaran Koşunyan, şu bilgileri verdi: "Çok özel olan, o dönemin basınına yansıyan ziyaretin görüntülerini ziyaretçiler görebilir. Hem 2. Abdülaziz'in 1867'deki Paris ve Avrupa ziyaretinden bazı illüstrasyonlar yer alıyor. Sultan Abdülaziz'in ziyareti 1867 Nisanında Paris'te kapılarını açan 'Evrensel Sergi'ye de tesadüf ediyor.

Dolayısıyla, Osmanlı'nın 'Evrensel Sergi Sarayı ve Parkı'nda nasıl yer aldığına dair epeyce görsel yer alıyor. Mesela bu sergide düzenlenen bir yarışmada 'oya' ile Osmanlı Devleti birincilik kazanıyor. Birtakım tahıl ürünleri sergileniyor. Yani Osmanlı'yı diğer ülkelerden ayırt edebilecek özellikler yansıtılıyor sergide."

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER