Çocuklara el yıkama alışkanlığı eğlenceli şekilde nasıl kazandırılır?

Koronavirüs salgınıyla birlikte üzerinde çok daha fazla vurgu yapılan el yıkama, mikroplardan uzak durmak için en etkili yöntemlerden biri. Anne babalar çocuklarını daha sık el yıkamaları için motive etmeye çalışıyor ancak bu süreç kimi zaman zor olabiliyor. Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, çocuklara eğlenceli bir şekilde el yıkama alışkanlığının nasıl kazandırılabileceğiyle ilgili önerilerini sundu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çocuklara el yıkama alışkanlığı eğlenceli şekilde nasıl kazandırılır?

Özellikle küçük yaştaki çocuklar ebeveynlerinden gelen talep ve yönlendirmelere direnç gösterebiliyorlar. El yıkama karmaşık bir güç savaşına dönüşebiliyor.

Çocuklar oyunla öğrenir. Renkli objeler, farklı dokular, müzik ve minik ödüller her zaman işe yarar. El yıkamak oyun haline getirildiğinde çocuk tarafından benimsenmesi de daha kolay olacaktır. Öncelikle çevresel koşullar çocuğun fiziksel kapasitesine uygun şekilde düzenlenmelidir. Lavaboya rahat uzanabilmeleri için çocuklara özel tasarlanan minik yükseltici taburelerden yararlanabilirsiniz. Lavabonun etrafına çocuğun sevdiği bir oyuncak koyabilirsiniz. Bu oyuncağı “el yıkama arkadaşı” “temizlik arkadaşı” “banyo arkadaşı” şeklinde adlandırılabilirsiniz. İsmine çocuğunuzla birlikte karar verin. Oyuna dahil edildiğini ve söz sahibi olduğunu hissetmesi çocuğun iş birliği yapmasını kolaylaştıracaktır. Küçük renkli bir kum saatini bu arkadaşın yanına koyun. El yıkamaya başlayınca saati çevirin. En az 20 saniye sürecek bu eğlencenin hakemi renkli kum saatiniz olsun.

Bir duvara ya da banyo kapısının herhangi bir yerine çizgi film karakterlerinin el yıkadığı resimler yapıştırın. Bu resimler çocuğunuzun göz hizasında olmalı. Resmin hemen yanına da bir ödül çizelgesi yerleştirin. Çocuğunuz her elini yıkadığında bir etiket yapıştırın. Örneğin, 20 etiket yapıştığında istediği bir aktiviteyi yapabileceğini söyleyin. Maddi ödüller koymayın. Ödüllerin amacı motivasyonu arttırmak olsun.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER