Gürcistan'da Parlamento Başkanı istifa etti

Parlamentoda bir Rus milletvekilinin konuşması üzerine binlerce insanın sokağa döküldüğü ülkede, İrakli Kobakhidze koltuğunu bırakmak zorunda kaldı.

VATAN VATAN
Gürcistan'da Parlamento Başkanı istifa etti

Gürcistan'da binlerce kişinin, dün 26. Ortodoks  Parlamentolararası Genel Asamblesine Rus heyetinin katılmasını protestosunun  ardından Gürcistan Parlamentosu Başkanı İrakli Kobakhidze  görevden istifa etti.    İktidardaki Gürcü Hayali Partisinden yapılan yazılı açıklamada,  hükümetin Tiflis'te önceki gün açılışı yapılan 26. Ortodoks Parlamentolararası  Genel Asamblesinin dünkü ikinci gün oturumunda, Rus heyetinde yer alan Rus  Komünist Partisi üyesi ve Rusya Devlet Duması Milletvekili Sergei Gavrilov'un,  Gürcistan Parlamentosu Başkanlığı koltuğundan oturuma hitap etmesine halkın  gösterdiği tepkiye katıldığı bildirildi.   Gürcistan hükümetinin ülkede yüksek demokratik standartları uyguladığı  kaydedilen açıklamada, "Bu yüksek standartlara olan sorumluluğun bir yansıması  olarak Gürcistan Parlamentosu Başkanı İrakli Kobakhidze görevinden ayrılacağına  yönelik kararı vermiştir." ifadesi kullanıldı.   Hükümetin, dün parlamento binası karşısında düzenlenen protestoda,  emniyet güçleri ile halk arasında çıkan arbedede muhalefeti sorumlu tuttuğu  belirtilen açıkalamada, olayların büyümesinde sorumluluğu olan herkesin kanuna  göre gereken cezasıyı alacağı aktarıldı.   Bu arada, istifası partisi tarafından açıklanan Parlamento Başkanı  Kobakhidze'nin resmi temaslar için bulunduğu Azerbaycan ziyaretini yarıda keserek  ülkesine döndüğü kaydedildi.   Tiflis'teki gelişmeler   Gürcistan'da muhalefet ve binlerce kişi, Rus heyetin 26. Ortodoks  Parlamentolararası Genel Asamblesine katılması ve Rus Milletvekili Gavrilov'un,  Parlamento Başkanının makamından konuşmasını yapması nedeniyle protesto için  Parlamento önünde toplanmıştı. Göstericiler, dün gece saatlerinde Tiflis'te  Parlamentoyu kuşatarak içeri girmeye çalışırken, polisle aralarında arbede  yaşandı.   Olay yerinde yoğun güvenlik önlemlerini alan emniyet güçleri ise  protestocuları dağıtmak için biber gazı, plastik mermi ve tazyikli su kullandı.  Emniyet güçleri sabah saatlerine kadar Tiflis caddelerine dağılmış protestocuları  gözaltına alma operasyonunu sürdürdü.   Yerel basındaki haberlere göre, olaylarda aralarında polis, protestocu  ve gazetecilerin bulunduğu toplam 240 kişinin yaralandığı bildirildi. Yaralıların  hastanelerde tedavileri sürüyor.   Dünkü gösteriye katılan muhalefet partilerin liderleri bugün bir  açıklama yaparak akşam saatlerinde yine protesto düzenleyeceklerini bildirdi.   Tiflis'te yaşanan olaylar nedeniye Belarus'ta bulunan Gürcistan  Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin ziyaretini yarıda keserek, Tiflis'e döndüğü  ifade edildi.  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER