için kaldı

“Karbonmonoksit Dedektörü” hayat kurtarıyor

Konya Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ö. Erdoğan Duransoy, kokusuz, renksiz ve tatsız bir gaz olan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı "Karbonmonoksit Dedeketörü"nün kullanılmasının hayati önem taşıdığını söyledi.

F5HABER F5HABER
“Karbonmonoksit Dedektörü” hayat kurtarıyor

Konya Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ö. Erdoğan Duransoy, kokusuz, renksiz ve tatsız bir gaz olan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı "Karbonmonoksit Dedeketörü"nün kullanılmasının hayati önem taşıdığını söyledi. 

Son yılların en soğuk ve en yoğun kar yağışını alan Konya'da uzmanlar karbonmonoksit zehirlenmesine karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Son 29 yılın en yoğun kar yağışını alan Konya'da zorlu kış şartlarında vatandaşlar çeşitli ısınma yöntemlerini kullanıyor. Kış şartlarının çetin geçmesiyle vatandaşların kimi kombi kimi sobayı kullanarak ısınmaya çalışıyor. Ancak sessiz ölümlere karşı Konya MMO Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmesine karşı uyardı. 

Kombilerin nasıl kullanılması gerektiğini anlatan Ömer Erdoğan Duransoy, kombi bakımının yetkililer tarafından yapılmasın isteyerek, "Kombilerin bakımı mutlaka yetkili servislere yaptırılması gerekiyor sezon başında. Kombi bakımından sonra bacaların temizliği gerekiyor. Eğer kombiler normal bacalı ise mutlaka sezon başında baca temizliğinin yapılması gerekiyor. Kullanıcı mutlaka bilinçli olması gerekiyor" dedi.

Enerjiden tasarruf etme yöntemlerini de anlatan Duransoy, "Kombilerin kesinlikle kapatılıp açılmaması gerekiyor. Aç kapa kullanım daha fazla yakıt kullanımına sebep oluyor. Eğer evde kimse kalmayacaksa kombiyi minimum sıcaklığa alacağız fakat kapatmayacağız. Radyatörlerin önü kapatılmaması gerekiyor. Herhangi bir şekilde buralara divan, mobilya, koltuk olmaması gerekiyor ve radyatörlerin önü açık olması gerekiyor" diye konuştu.

"KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE KARŞI ÖNEMLİ ÇÖZÜM YOLU KARBONMONOKSİT DEDEKTÖRLERİDİR" 

Enerjide harcanan paraları dile getiren Ömer Erdoğan Duransoy, "Türkiye dışarıya 60 milyar dolar enerji parası ödüyor. Bunların yüzde 40'ı evlerde ısınma için harcanıyor. Dikkat edilecek hususlarla bunların yüzde 40'ın geriye döndürüldüğünü düşünürsek ciddi manada hem vatandaşımızın cebi rahat ediyor hem de yurt ekonomisi rahat ediyor" şeklinde konuştu.

Karbonmonoksit Dedektörünün önemine de dikkat çeken Duransoy, "Karbonmonoksit kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz dolayısıyla biz buna sessiz ölüm de diyoruz. Ortama sızdığı zaman insanları hissettirmeden maalesef etkiliyor. Bunun en önemli çözüm yolu karbonmonoksit dedektörleridir. Eğer karbonmonoksit dedektörünüz varsa sizin hissedemediğiniz bu gazı bu dedektör hissediyor ve hemen alarm veriyor, sesli bir alarm bu. Dolayısıyla ortamda karbonmonoksit sızıntısı var hemen tedbir alın diyor. Nedir tedbirimiz? Ortamı hemen havalandırmak, sobanız yanıyorsa hemen söndürmek... Karbonmonoksit dedektörleri hem kullanımı çok kolay, sadece fişe takıp duvara asmak yeterli. Cihaz fiyatları da 80-90 TL'den başlıyor. Kalitesine göre 200, 300, 400 TL'ye kadar çıkıyor. 100-150 TL'lik cihaz vatandaşlarımızın ihtiyacını rahatlıkla görür" şeklinde konuştu.

(İsmail Bulut / İHA)

SONRAKİ HABER