Netanyahu'dan sürpriz çağrı!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'a ulusal birlik hükümeti kurma çağrısında bulundu.

GASTE24 GASTE24
Netanyahu'dan sürpriz çağrı!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'a ulusal birlik hükümeti kurma çağrısında bulundu. Gantz, seçim öncesi yaptığı açıklamalarda Likud ile koalisyon kurmaya hazır olduklarını ancak bunun için Netanyahu'nun parti liderliğinden ayrılması gerektiğini dile getirmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'a ulusal birlik hükümeti kurma çağrısında bulundu. Netanyahu'nun çağrısının ardından Benny Gantz'ın Türkiye saati ile 13:00'de basın açıklaması yapacağı duyuruldu

NETANYAHU-GANTZ KOALİSYONU

Koalisyon hükümetinin kurulması için en çok dile getirilen senaryo ise Netahyahu'nun partisi Likud ile Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz'ın ittifak yapması.

Bu iki partinin kuracağı ulusal birlik hükümeti, koalisyon kurmak için gerekli sandalye sayısını rahat aşıyor ve hiçbir partinin desteğine de ihtiyaç duymuyor.

Ancak Gantz, seçim öncesi yaptığı açıklamalarda Likud ile koalisyon kurmaya hazır olduklarını ancak bunun için Netanyahu'nun parti liderliğinden ayrılması gerektiğini dile getirmişti.

Sandık seçim çıkış anketlerinin açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada Gantz, ulusal birlik hükümeti kurulması için herkesle görüşeceğini belirtti.

Likud'un önde gelen isimleri de yaptıkları açıklamalarda liderleri Netanyahu'nun arkasında duracaklarını belirterek Gantz’ın seçimlerden önce yaptığı açıklamalara bir nevi kapıları kapattı.

Netanyahu ise "solcu" olmakla itham ettiği ve seçim kampanyasında sık sık hedef aldığı Gantz ile koalisyon kurma ihtimali konusunda bu sabah erken saatlere kadar rengini pek belli etmemişti.

İsrail Başbakanı bu sabah erken saatlerde başkent Tel Aviv'deki Likud merkezinde yaptığı konuşmada, "İsrail'e ve onun halkına hizmet etmeye devam edeceğim." demekle yetindi.

Netanyahu "İsrail'in güçlü, istikrarlı, siyonist bir hükümete ihtiyacı var." diyerek Gantz ile ulusal birlik hükümeti kurmaya yeşil ışık yaktı.

GANTZ'IN LİDERLİĞİNDEKİ KOALİSYON İHTİMALİ ZAYIF

Öte yandan sol partilerin desteklediği Gantz liderliğindeki bir koalisyon hükümetinin kurulma ihtimalinin zayıf olduğu ifade ediliyor.

Sandık çıkış anketlerine göre Gantz'ın lideri olduğu Mavi-Beyaz'ın yanı sıra Demokratik Birlik İttifakı ve İşçi Partisi'nin toplam milletvekili sayısı 43'te kalıyor.

Liberman'ın da bu gruba dahil olması halinde milletvekili sayısı 52'ye ulaşırken, koalisyon hükümetini kurmak için Gantz, ya sağ partilerin ya da Ortak Arap Listesi Bloku'nun desteğine ihtiyaç duyuyor.

SEÇİMLERİN YENİLENMESİ

Koalisyon görüşmeleri başarısızlığa uğrarsa meclisin önünde tek seçenek olarak yeniden seçimlere gitmek kalıyor.

Biri 9 Nisan, diğeri de bu yıl içinde iki defa erken seçime giden ülkede hiçbir partinin seçmeni üçüncü defa sandık başına götürmeye sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Rivlin, yaptığı açıklamada, üçüncü kez erken seçime gidilmemesi için elinden gelen her şeyi yapacağını söylemişti.

Liberman da üçüncü kez bir erken seçim istemediklerini dile getirmişti.

Kaynak: AA

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER