Yemen'de şiddet olayları

Amran kentindeki şiddet olayları sebebiyle 42 binden fazla kişi göç etmek zorunda kaldı.

F5HABER F5HABER
Yemen'de şiddet olayları

Yemen'de Husilerle silahlı aşiret üyeleri arasında şiddetli çatışmalara sahne olan Amran kentinde 42 binden fazla kişinin, şiddet olayları nedeniyle bölgeden göç etmek zorunda kaldığı bildirildi. 

Yemen'deki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) yapılan yazılı açıklamada, "900 binlik nüfusa sahip Amran kenti sakinlerinden yaklaşık 42 bini, 2013 yılı ocak ayından bu yana devam eden şiddet olayları sebebiyle göç etmek zorunda kaldı" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Amran'da Husiler ile silahlı aşiret mensupları arasındaki çatışmaların geçen aralık ayının ortasında şiddetlendiği, yerel bir insan hakları kuruluşuna göre ocak ayının son haftasında 19 bin 250 kişinin bölgeden göç ettiği belirtildi.

Taraflar arasında 4 Şubat'ta varılan ateşkes anlaşmasına rağmen bölgede gerilimin yüksek olduğuna işaret edilen açıklamada, göç edenlerden en az 15 bin kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu kaydedildi.

Amran kentinde, bazı aşiretler ile Havs, El-Eşşe ve Kafle gibi değişik bölgelerde güvenlik noktaları oluşturarak bölgeyi ele geçirmeye çalıştığı öne sürülen Husiler arasında çatışmalar yaşanıyor. Çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan çatışmaların son bulması için zaman zaman ateşkes sağlansa da ihlaller nedeniyle bu anlaşmalar uzun ömürlü olmuyor. 

Muhabir: Hacer Başer

SONRAKİ HABER