Otizmli üçüzlerin fedakar annesi

Samsun'un Terme ilçesinde yaşayan Züleyha Çalışkan, farklı oranda otizmli olan üçüzlerinin bakımını büyük özveriyle yapıyor.

F5HABER F5HABER
Otizmli üçüzlerin fedakar annesi

SAMSUN (AA) - Samsun'un Terme ilçesinde yaşayan Kenan ve Züleyha Çalışkan çifti, 2007 yılında evlendikten sonra çocuk sahibi olamayınca denedikleri tüp bebek yöntemiyle 2010 yılında Hamza, Zafer ve Zeynep ismini verdikleri üçüzleri oldu.

Çift, 3 yaşına geldiğinde hastaneye götürdükleri evlatlarının otizmli olduğunu öğrendi. Çocuklardan Hamza'ya yüzde 90, Zafer'e yüzde 40, Zeynep'e ise yüzde 20 otizm teşhisi konuldu.

Zor bir dönemden geçen aile, özel eğitim kurumlarından destek alarak çocuklarının gelişimini sağlamaya çalışıyor. Baba Çalışkan'ın bir hastanede temizlik görevlisi olarak çalışması nedeniyle çocukların bütün yükü, anne Çalışkan'ın omuzlarına yüklendi.

Bugün 7 yaşında olan çocuklardan Hamza ve Zafer özel eğitim kurumuna, Zeynep ise anaokuluna gidiyor. Çocuklarının her sorunlarına koşan anne Çalışkan'ın tek isteği, çocuklarının mutluluğu.

"Onların mutlu olması, beni de mutlu etti"

Züleyha Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamileliğinde üçüz çocuk sahibi olacağı söylendiğinde hem sevindiklerini hem de bakımlarını nasıl yapacakları konusunda endişelendiklerini aktardı.

Otizmli olduklarını öğrendiğinde ise üç hasta çocuğa yeterli şekilde bakamayacağından korktuğunu dile getiren Çalışkan, "Biri hasta olunca hepsi hasta oluyordu ama bir şekilde bu zorlukların üstesinden geldik. Otizmin ne olduğu bilmiyorduk. Nasıl davranmamız gerektiğini öğrendik." dedi.

"Kimse otizmli çocukları dışlamasın"

Çocukları 3 yaşlarındayken Hamza'nın farklı davrandığını gördüğünü, bunun üzerine doktora götürdüklerini anlatan Çalışkan, şöyle devam etti:

"Doktorların yönlendirmesiyle psikiyatriye götürüp sorunun ne olduğunu anlamaya çalıştık. Orada otizmli olduğunu öğrendik. Ardından diğer çocuklarımızın da aynı şekilde oldukları anlaşıldı. Önceleri zor oldu kabullenmek. Sonra bunun tedavi ile aşılabileceğini öğrendik. Şimdi özel eğitimde ders görüyorlar. Otizmin çok farklı evreleri ve zorlukları var. Sabır ve sevgi isteyen bir süreç. Kimse otizmli çocukları dışlamasın. Onlara hor gözle bakmasınlar, sevgi ile baksınlar."

SONRAKİ HABER