Armagedon tartısması! ‘Mesih’ mi gelecek ‘Mehdi’ mi

İran ile ABD arasında zirveye çıkan gerilim, Ortadoğu kaynaklı ‘Armagedon’ (Kıyamet Savaşı) söylemlerini ve buna dair inanışları da gündeme getirdi. Bu söylemlerin merkezinde kurtarıcı ‘Mehdi’ ve ‘Mesih’ inancı var. Mehdi inancı Müslümanların hem Sünni hem Şii ekollerinde yer alıyor. Hıristiyan ve Yahudilerdeki Mesih inancının en uç kolu ise Evanjelikler. Bu inanışta Mesih’in gelmesi için Ortadoğu’da çokuluslu savaşlar ve kaos gerekiyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Armagedon tartısması! ‘Mesih’ mi gelecek ‘Mehdi’ mi

SAVAŞ OLURSA MESİH GELİR

Prof. Dr. İsmail Taşpınar (Dinler tarihi uzmanı): “Neredeyse bütün dinlerde ahir zamanda bir kurtarıcı geleceğine dair inanç var. Bu inanç milattan önce 6. yüzyılda Yahudilikte de görülmeye başlanmıştır. Bunların hepsinde genellikle ‘ahir zaman’da (son dönem) yaşanacak bozulmalar neticesi gelecek bir kurtarıcıdan bahsedilir. Ahlaki bozulma kaynaklı toplumsal bozulmalardan sonra bütün kötülükleri ortadan kaldıracak bir kurtarıcı inancıdır bu. Hıristiyanlık ise Yahudilikteki Mesih inancını miras aldığı için onlar da ahir zamanda Mesih’i beklemektedir.

Evanjelikler ise 19-20. Yüzyıl’da ortaya çıkan, Hıristiyanlığın ahir zaman vurgusunu özellikle benimseyen hem Yahudi kutsal kitabı Eski Ahit’i hem Hıristiyan kutsal kitabı olan Yeni Ahit’i bu perspektiften okuyan dini akımdır. Bunların en önemli ortak özellikleri Mesih’in gelişiyle birlikte Ortadoğu’da yaşanacak olan kıyamet sahnesi ve birçok ulusun birbiriyle çarpışacağı savaş beklentisidir. Önemli olan bu savaşın mutlaka ortaya çıkması ve Mesih’in gelişini hızlandırmaktır. Bu nedenle Ortadoğu’da barış, Mesih’in gelişini geciktirecek bir girişim olarak kabul edilir. Dolayısıyla Evanjelikler barışa değil savaşa inanırlar. Savaşı teşvik etmek de onların inanç esaslarındandır. Kuran-ı Kerim’de Mesih ve Mehdi’nin geleceğine dair bir bilgi yer almamaktadır. İslam’ın önemli dini kültürünün kaynağını teşkil eden hadis kitaplarında Mesih ve Mehdi’nin geleceğine dair bilgiler yer almaktadır. İslam inancında bunun için bir savaş veya kasıtlı bir bozulma teşvik edilmez, kabul edilmez. Sadece doğal süreçte gerçekleşen bozulma ve yozlaşmanın bir neticesi olarak görülür.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER