Teknoloji yüzünden her 5 ergenden 4’ü hareketsiz

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde 1.6 milyon çocuk ve gencin yüzde 80’i hareketsiz. Hareket eksikliği kızlarda oğlanlara göre daha yüksek. Dünyanın en az hareket eden ergenlerinin Güney Kore’de olduğunu tespit eden araştırmaya göre ikinci sırada Filipinler bulunuyor. Uzmanlar teknoloji kullanımının hareketsizlikte başlıca rol oynadığını söylüyor.

POSTA POSTA
Teknoloji yüzünden her 5 ergenden 4’ü hareketsiz

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayımladığı yeni bir rapor çocuk ve gençlerin hareketsiz olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Raporda, 1.6 milyon kişi üzerinde yapılan araştırmada 146 ülkede çocukların 2001 ve 2016 yıllarındaki günlük bedensel hareketliliği karşılaştırıldı.

1 saatten az hareket ediyorlar

11 ile 17 yaşları arasındaki çocuklarda günlük hareket miktarının karşılaştırıldığı ankette katılımcıların yüzde 81’inin günde 1 saatten az hareket ettiği saptandı. Hareket eksikliğinde bölgelere ya da ülkelere göre büyük farklılıklar görülmüyor. Fiziksel aktivite yetersizliğinin en az olduğu ülke yüzde 66 ile Bangladeş olurken hareket eksikliğinin en yüksek olduğu ülke yüzde 94 ile Güney Kore oldu.

Kültürel baskı yüzünden kızlar daha hareketsiz

Kız çocuklarında dünya genelinde sadece yüzde 15’lik bir kesimin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği 1 saatlik fiziksel aktiviteyi yerine getirdiği, erkek çocuklarında ise bu oranın yüzde 22 olduğu tespit edildi. Uzmanlar bu farkın kız çocukları üzerindeki kültürel baskıyla bağlantılı olduğunu tahmin ediyor. Bazı ülkelerde kız çocuklarının evde kalması isteniyor ve spor yapmaları mümkün olmuyor. Özellikle ev dışındaki aktivitelerin az olmasında güvenlik endişeleri de önemli rol oynuyor.

Dünya Sağlık Örgütü uyarıyor: ‘Acil önlem alınmalı’

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri çocukların bu durumuna karşı yetkilileri çocukların bu durumuna karşı acil önemler alınması gerektiğine dikkat çekti. 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER