için kaldı

Fırtına üreticileri vurdu

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 3 gün önce saatteki hızı 75 kilometreye ulaşan fırtına arkasında kocaman bir enkaz bıraktı. Türkiye'nin turfanda sebze ve meyve üretimi yapılan önemli merkezlerinden biri olan Gazipaşa'da birçok sera yerle bir oldu.

F5HABER F5HABER
Fırtına üreticileri vurdu

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 3 gün önce saatteki hızı 75 kilometreye ulaşan fırtına arkasında kocaman bir enkaz bıraktı. Türkiye'nin turfanda sebze ve meyve üretimi yapılan önemli merkezlerinden biri olan Gazipaşa'da birçok sera yerle bir oldu.

Korubaşı Mahallesi'nde 4 dönümlük kapalı modern bir sera yapan üretici Süleyman Barış Yılmaz, 5. hasadını yapmaya hazırlanırken serasını kaybetti. Fırtına sonunda 200 bin lira harcayarak yaptırdığı serası yerle bir olan Yılmaz, fırtına esnasında sera içerisinde hasat yaptıklarını belirtti. Serasının gözü önünde yıkılmaya başladığını söyleyen Yılmaz, "Seranın üzerimize doğru yıkıldığını görünce kendimizi dışarı attık. Gördüğünüz gibi seramız yerle bir oldu. İyi ki tarım sigortası yaptırmışız ancak ilçemizde tarım sigortası yaptırmayan ve büyük zarar gören çok sayıda üretici var. Bu komşularımızın da zararının karşılanması için devletimizin yardımlarını bekliyoruz" dedi.

"ÇİFTÇİLER ZARARLARININ ÇOK OLDUĞUNU SÖYLÜYOR"

Serasını kaybeden ancak tarım sigortası olduğu için sigortanın seranın metal ve naylon aksamını karşılayacağını belirten çiftçi Ali Yılmaz, tarım sigortasının ürün zararını karşılamadığını söyledi. Serada ekilen ürünlerin otsu bitkiler olduğunu ve yılda 3 kez ürün değiştirdiklerini belirten Yılmaz, "Sigorta yetkilileri, sigortamızı yıllık olarak yaptırdığımız halde içindeki ürün değişimini işletmediğimiz için ürün zararımızı karşılamıyor. Böyle bir saçmalık görmedik" diyerek tepki gösterdi.

Serası yıkılan ve yaralarını sarmaya çalışan Mustafa Arslan ise henüz zarar tespiti yapmadıklarını ancak 15 ile 20 bin lira arasında zararı olduğunu söyledi. Serasında dikenli salatalık ekili olduğunu, ürünün en iyi olduğu dönemde bu afete yakalandıklarını ifade eden Arslan, yaralarını sarmaları için devlet yetkililerinden yardım beklediklerini söyledi.

ÇELİK: "150 ÜRETİCİYE AİT 500 DÖNÜM KAPALI ALAN FIRTINADAN ZARAR GÖRDÜ"

Üreticilere 'Geçmiş olsun' ziyareti gerçekleştiren Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yaptığı hasar tespiti sonucuna göre 150 üreticiye ait 500 dönüm kapalı alanın fırtınadan zarar gördüğünü belirtti. Gazipaşa'nın Türkiye'de turfanda üretimi yapan 3 önemli ilçeden biri olduğunu ve her yıl ülke ekonomisine ciddi girdiler sağladığını hatırlatan Çelik, üreticilerin yaralarını sarması için devlet yetkililerinden destek istedi. Bölgenin afet bölgesi ilan edilerek üreticilerinin zararlarının karşılanmasını isteyen Başkan Çelik, "Bu seraların yüzde 80'i banka kredisiyle yapılan seralar. Bu eşi görülmemiş fırtına sonrası meydana gelen zararla seraları yıkılan üreticiler borçlarını ödeyecek durumda değil. Bu zararın devletimizce karşılanmasını ve ya banka kredilerinin ertelenmesini istiyoruz" diye konuştu.

(Ahmet Mervan Taş / İHA)

SONRAKİ HABER