için kaldı

KOBİ'ler 2019'da ihracatın yüzde 36,6'sını gerçekleştirdi

Türkiye'deki küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ), geçen yıl ihracatın yüzde 36,6'sını, ithalatın da yüzde 21,5'ini yaparken, toplam gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcamasının yaklaşık 9 milyar lirasına imza attı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
KOBİ'ler 2019'da ihracatın yüzde 36,6'sını gerçekleştirdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılına ilişkin "Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri"ni açıkladı. Buna göre, geçen yıl sanayi ve hizmet sektörlerinde 3 milyon 221 bin girişim faaliyet gösterdi. KOBİ'ler, toplam girişim sayısının yüzde 99,8'ini, istihdamın yüzde 72,4'ünü, personel maliyetinin yüzde 51,8'ini, cironun yüzde 50,4'ünü, üretim değerinin yüzde 44,1'ini ve faktör maliyetiyle katma değerin yüzde 44'ünü oluşturdu.

KOBİ'ler, 2019'da en fazla ticaret sektöründe faaliyet gösterdi. Ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflamasına göre, KOBİ'lerin yüzde 36,3'ü toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründe çalışırken, yüzde 14,4'ü ulaştırma ve depolama, yüzde 12,4'ü ise imalat sanayisi sektörlerinde faaliyette bulundu.

Bu işletmeler, ticaret sektöründe istihdamda en büyük paya sahip oldu. Toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı faaliyetlerindeki KOBİ istihdamının, toplam KOBİ istihdamı içindeki oranı yüzde 27,4'ü bulurken, personel maliyeti içinde bu oran yüzde 24, ciroda yüzde 52,5, faktör maliyetiyle katma değerde yüzde 25,5 ve üretim değerinde yüzde 15,7 olarak gerçekleşti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER