için kaldı

Yerli oto Ar-Ge Bilişim Vadisi'nde

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobilin çizimini Hürriyet Ankara ekibine gösterip “Cumhurbaşkanımız bu projeye ‘devrim’ niteliğinde bakıyor. Aralık ayında şu an imalatı başlayan yürüyen prototipi sunacağız. İmkân olursa Cumhurbaşkanımız da binsin istiyoruz” dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Yerli oto Ar-Ge Bilişim Vadisi'nde

Hürriyet Ankara bürosuna konuk olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobil, teşvik modelleri, Uzay Ajansı gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediye başkanlarını kabulüne ilişkin ayrıntıları aktaran Varank, “Başkanlar bize organize sanayi bölgeleriyle olan konularını aktardılar. Bir de Kalkınma Ajanslarıyla olan projeler konuşuldu. Ama ben özellikle başkanlarımıza önemli bir konuyu aktardım. Kamu alımları yoluyla yerlileştirme önemli bir husus. Bir idare, ihaleye çıkarken, kendi şartnameleri var ama bize başvurabiliyorlar. Program kapsamında teknik destek veriyoruz, diyoruz ki, bu ihalenin şu kısımları Türkiye’de üretilebilir, şurada teknoloji işbirliği yapılabilir. Bunu önerdim. ‘Özellikle raylı sistem ihalelerinde tramvay, metro imalatı yapan firmalar var. Bunlar ortada dururken, gidip yabancı ürünleri almayın’ dedik” diye konuştu.

KARAR İCRA KURULU’NDA

Kamu ihalelerinde yerli malı ürünlere yüzde 15 fiyat avantajı uygulaması olduğunu kaydeden Varank şunları söyledi: “Ama idareler, çok çeşitli sebeplerle bunun arkasından dolanmanın yollarına bakıyorlar. Bu mevzuatla ilgili çalışmamız da var. Kalkınma planında Sanayi İcra Kurulu diye bir yapının kurulması öngörülüyor. Türkiye’de özellikle büyük rakamlı kamu alımlarında bu icra kurulunun karar verme yetkisi olacak. Yerel yönetim olsun, ya da merkezi hükümet olsun çok büyük alımlar yapacaksa bu icra kurulunun karar verme yetkisi olacak.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER