İran, Amerikan keşif aracını vurdu: Hürmüz’de İHA krizi

Hürmüz Boğazı çevresinde tansiyon düşmüyor. İran dün hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD’ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü açıkladı. Pentagon olayı doğrularken, İHA’nın uluslararası hava sahasında vurulduğunu iddia etti. ABD Başkanı Donald Trump "Çok büyük hata yaptılar" diye tweet attı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
İran, Amerikan keşif aracını vurdu: Hürmüz’de İHA krizi

TAHRAN ve Washington arasında gerilim artarken, İran Devrim Muhafızları’na bağlı birlikler, dün ülkenin güneyindeki Hürmüzgan eyaletinde ABD Hava Kuvvetleri’ne ait ‘RQ-4 Global Hawk’ tipi İHA düşürdüğünü duyurdu. Devrim Muhafızları’na ait internet sitesinde yapılan açıklamada, Umman Körfezi’ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde, İran hava sahasını ihlal eden ABD hava kuvvetlerine ait bir ‘casus İHA’nın vurularak düşürüldüğü kaydedildi. Bu olay, İran’ın ilk kez ilan ettiği ve doğrudan ABD’ye yönelik gerçekleştirdiği bir adım olması bakımından önem taşıyor.

“NET BİR MESAJ”

İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami, ABD’ye ait İHA düşürülmesinin ülke düşmanlarına yönelik ‘net bir mesaj’ olduğunu belirtti. Selami, “Sınırlar bizim kırmızıçizgimizdir. Onu geçen geri dönemeyecek ve yok olacaktır. Hiçbir ülkeyle savaşa gitmeye niyetimiz yok ancak savaşa tam olarak hazırız” dedi. İran Devrim Muhafızları ayrıca, düşürülen İHA’nın vurulma anını gösteren bir video paylaştı. Videoda İran güvenlik güçlerinin ABD’ye ait İHA’yı nasıl düşürdüğü an be an gösterildi. İran Dışişleri Bakanlığı ABD’nin ‘hava sahası ihlalini’ ‘provokasyon’ olarak nitelendirerek, kınadı. Bakanlık Sözcüsü Abbas Musevi, “Bu tür yasadışı ve provokatif eylemlerin sonuçları konusunda kararlılıkla uyarıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER