Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu'nda Konuştu

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı (İSSA) Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu'na katıldı. Açılış konuşmasında global krize ve bu krizin etkilerine değinen Bakan Faruk Çelik, güçlü ve sürdürülebilir sosyal güvenlik sisteminin krizle mücadelede en önemli basamak olduğunu kaydetti.Grand Cevahir Hotel & Convention Center'de düzenlenen forumun...

F5HABER F5HABER
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu'nda Konuştu

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı (İSSA) Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu'na katıldı. Açılış konuşmasında global krize ve bu krizin etkilerine değinen Bakan Faruk Çelik, güçlü ve sürdürülebilir sosyal güvenlik sisteminin krizle mücadelede en önemli basamak olduğunu kaydetti.

Grand Cevahir Hotel & Convention Center'de düzenlenen forumun açılış törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı (İSSA) Başkanı Errol Frank Stoove, Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı Genel Sekreteri Hans – Horst Konkolewsky, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, İsveç Sosyal Güvenlik Kurumu CEO'su Adriana Lender, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca ile çok sayıda davetli katıldı.

Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı Başkanı Errol Frank Stoove ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'ın konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, global krize ve etkilerine değindi.

“İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN”

Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı ile düzenledikleri “Avrupa Sosyal Güvenlik Forumu”na ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Bakan Faruk Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kıtaların buluştuğu ve kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış İstanbul'a ve Türkiye'ye hepiniz hoş geldiniz. İstanbul, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışı temelinde kurulmuş bir imparatorluğa asırlarca başkentlik yapmış tarihi bir şehirdir. Bu forumda önemli konular ele alınacak. Bunlar arasında; krizin sosyal güvenlik sistemlerine etkileri, sosyal güvenlikle ilgili gelişmeler ve yeni trendler, sosyal güvenlik hizmetlerinde yeni teknolojiler yer alıyor. Üç gün boyunca sürecek tartışmaların, Kasım ayında Katar'da düzenlenecek olan Dünya Sosyal Güvenlik Forumu'na önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”

Beş yıl önce ABD'de başlayan krizin finans sektörünü aşarak işgücü piyasalarını ve bütün dünyayı etkisin altına aldığına değinen Bakan Faruk Çelik, krizin sosyal ve toplumsal etkilerinin yaygın bir şekilde hissedilmeye başlandığını vurguladı.

“KÜRESEL İŞSİZ SAYISI 200 MİLYONU AŞTI”

Küresel ölçekte işsiz sayısının 200 milyonu aştığını anlatan Bakan Faruk Çelik sözlerine şöyle devam etti:

“900 milyon çalışan, günlük 2 doların altında bir gelirle geçinmek durumunda kaldı. Sadece Avrupa Birliği ülkelerinde kriz nedeniyle 10 milyondan fazla insan işsiz kaldı. AB genelinde işsizlik oranı yüzde 10,9'a, Avro Bölgesi'nde yüzde 12,1'e ve OECD ülkelerinde ortalama yüzde 8'e çıktı. Genç işsizliği bazı ülkelerde yüzde 60'lara dayandı. Birçok AB ülkesinde kamu sağlık harcamaları yıllardan sonra ilk defa düşme trendine girdi. Çalışan ve emeklilerin maaşlarında kesintilere gidildi. Kemer sıkma politikaları ile sosyal devlet anlayışı bir kenara bırakıldı. Kriz nedeniyle Avrupa'da çok sayıda hükümet el değiştirdi ve pek çok aktör siyaset sahnesinden silindi. Bu olumsuz tabloyla mücadelede en etkili araçlardan biri hiç şüphesiz güçlü ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemidir.Sosyal güvenlik, kriz dönemlerinde bir istikrar unsurudur. 2008 yılında, yani krizin arifesinde, Türkiye'de Sosyal Güvenlik Reformu'nu hayata geçirdik. Ülkemiz için en uygun modeli geliştirdik. Bu konunun, popülizme kurban edilmemesi gerektiği bilinciyle hareket ettik. Yeni sistem ile nüfusumuzun yüzde 83'ü sosyal güvenlik kapsamında.”

“TÜM VATANDAŞLARIMIZ GSS KAPSAMINDA”

Reformun ardından sigorta prim gelirlerinde, sigortalı çalışan sayısında, gelirlerin giderleri karşılama oranında artış kaydedildiğine değinen Bakan Faruk Çelik, “Ocak 2013'te Genel Sağlık Sigortası sistemi devreye girdi. Artık tüm vatandaşlarımız GSS kapsamınd. Yeterli geliri bulunmayan vatandaşlarımızın sağlık sigortasını devlet karşılıyor” dedi. Kriz döneminde istihdamı korumak ve işsizliği önlemek için kapsamlı teşvik paketleri uyguladıklarını ifade eden Bakan Faruk Çelik, teşvikler için 2008 yılından bu güne 25,6 milyar TL harcadıklarını vurguladı.

“TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ TAKİP ETTİK”

Sosyal güvenlikle ilgili temel hizmetleri yerine getirirken teknolojik gelişmeleri de yakından takip ettiklerini anlatan Bakan Faruk Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

“MEDULA sistemiyle tüm sağlık hizmeti sunucularının elektronik ortamda fatura gönderebilmelerini ve geri ödemelerinin hızlı bir şekilde yapılabilmesini sağladık. e-Reçete uygulamasına geçtik. Artık, günlük 1,5 milyon reçete elektronik ortamda yazılıyor. Böylece, yılda 37 bin ağacın kesilmesi önlendi. Bu yılın sonunda biyometrik kimlik doğrulma sistemini uygulamaya başlayacağız. Alo 170 çağrı merkezi ile vatandaşlarımızın sosyal güvenlik hizmetleri hakkında bilgilere erişimini kolaylaştırdık. Son üç yılda 9 milyon çağrı cevaplandı. Geçtiğimiz haftalarda, SGK TV yayın hayatına başladı. Amacımız, sosyal güvenlik bilinciyle yetişen bir nesil. Hayata geçirdiğimiz tüm bu uygulamalar neticesinde, halkımızın SGK hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 39'dan yüzde 75'lere çıktı.”

“BAŞARININ ARKASINDA SİYASİ İSTİKRAR VAR”

Dünyada sağlık ve sosyal güvenlik bütçelerinde kısıntıya gidildiği bir dönemde Türkiye'deki olumlu değişikliklere değinen Bakan Faruk Çelik, “Bu başarının arkasında, on yıllık siyasi istikrar bulunuyor. İstikrar ve güven ortamı, krize rağmen yatırımlarda artış sağladı. Böylece ilave istihdam ve büyüme gerçekleşti. Kriz dönemindeki başarılı performansı ile dikkatleri üzerine çeken Türkiye bugün, Dünyanın 16'ncı Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olmuş, son 10 yılda ortalama yüzde 5,1 oranında büyümüş, döviz rezervini 135 milyar Dolar'a çıkarmış, son dört yılda dört buçuk milyon ilave istihdam oluşturmuş, 2009'da yüzde 14'lere ulaşan işsizlik oranını yüzde 9,2'ye çekmeyi başarmış, G20 ülkeleri arasında, krizden çıkış döneminde istihdamını en çok artıran ülke olmuştur” dedi.

Yaşlanan nüfusun sosyal güvenlik için ciddi bir sorun olduğunu hatırlatan Bakan Faruk Çelik, "İnsan ömrü uzuyor. Doğum oranları düşüyor. Sürdürülebilir sosyal güvenlik sistemi için tedbir alınması zorunlu. Ülke olarak, düşmekte olan doğum oranlarının yükselmesi için bir teşvik paketi hazırlığımız sürüyor” diye konuştu.

BAKAN ŞİLT VERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik konuşmasının ardından Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı Başkanı Errol Frank Stoove ile Genel Sekreter Hans – Horst Konkolewsky'ye şilt verdi.

“Avrupa'da sosyal güvenlik gelişmeleri ve eğilimleri”, “Sosyal güvenlik parformansını geliştirmeye yönelik proaktif ve önleyici stratejiler”, “Hizmet kalitesini geliştirmeye yönelik teknolojik yenilikler”, “Avrupa'da kriz durumlarında sosyal güvenlik yardımlarının ve hizmetlerinin yeterliliği ve kalitesi” konu başlıklarının masaya yatırılacağı forumun 3 gün süreceği belirtildi.

(BB) (FOTOĞRAFLI)

(DHA - Haluk ATALAY)
SONRAKİ HABER