İşten çıkarma üç ay yasak, işsize destek, öğretmen iznine ayar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hazırlandığı açıklanan torba teklifin çalışmaları sürüyor. Görüşmeleri devam eden taslakla, işten çıkarma üç ay süreyle yasaklanırken, stokçuluk ve fahiş fiyata da yasak geliyor. İşini kaybeden ve ücretsiz izne çıkarılan çalışanlara da destek verilmesi sağlanıyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
İşten çıkarma üç ay yasak, işsize destek, öğretmen iznine ayar

Taslağa göre, her türlü işçinin iş sözleşmesi yasa yürürlüğe girdikten sonra 3 ay süreyle feshedilemeyecek. Ancak fesih yasağı kapsamında işveren işçiyi ücretsiz izne ayırabilecek. Fesih yasağı Cumhurbaşkanı kararıyla 6 aya kadar uzayabilecek. AK Partili kurmayları, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren uygulanmaya başlanacağını belirterek, yasa öncesi yaşanan işten çıkarmalarla ilgili olarak geriye dönük bir düzenleme olup olmayacağına ise müzakereler sonunda karar vereceklerini belirtti.

İşten çıkarma üç ay yasak, işsize destek, öğretmen iznine ayar - Resim : 1

DESTEĞİN DETAYLARI

15 Mart tarihinden itibaren işten çıkarılan ve işsizlik maaşı alamayan veya ücretsiz izne ayrılan çalışanlar için maddi destek uygulanacak. Bu kişilere, salgın süresince her gün için 39.24 lira nakdi ücret desteği verilecek. Bu aylık 1177 liraya denk düşüyor. Verilecek nakdi ücret desteğinden yararlanma süresini 6 ay süreyle uzatmaya ise Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Cumhurbaşkanı doğal afet ve salgın hastalık gibi durumlarda, belediye ve bağlı kuruluşlarının gelir vergisi kesintilerini, sosyal sigorta primi ödemelerini, elektrik enerjisi borçları ve su tüketimi alacaklarını ertelemeye yetkili olacak. Bu dönemde belediyeler, sağlık ve sosyal hizmete yönelik ihtiyaçlarını doğrudan temin yöntemiyle alabilecek. Faaliyette bulunmayan işletmelerden ise yıllık ilan ve reklam vergileri ile çevre temizlik vergisi, faaliyette bulunmadıkları süre için alınmayacak.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER