için kaldı

Duyusal oyunların çocuklara faydası var mı?

Bir bebek doğduğunda beyninde yaklaşık 50 trilyon nöronlar arası bağlantı bulunurken bu sayı üç yaşına gelen bir çocukta 1000 trilyonu aşkın hale gelmektedir. Beynin en hızlı büyüdüğü zaman da bu ilk üç yıldır. Bu bağlantıların gelişimi ve çoğalması çocuğun özellikle bilişsel gelişimi için çok kıymetlidir. Psikolog Ceren Hazar konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

POSTA POSTA
Duyusal oyunların çocuklara faydası var mı?

Duyusal oyunlar ile bu bağlantıların artması ve kuvvetlenmesini desteklemek mümkündür. Duyusal oyunlar; çocuğun beş duyusundan en az birini aktif olarak kullanmasını sağlayan etkinliklerdir. Beş duyunun – görme, işitme, koku, tat ve dokunma- yani sıra koordinasyon, denge gibi hareket becerilerini de destekleyebilir. Duyusal oyunlar çocuğunuzun beyninin keşifler yapmasını sağlar. Duyusal oyunlar ile çocuklar geliştikçe, çevrelerinde ilgisiz olan ses ve görüntülere daha az dikkat verip oynamakta oldukları oyunda odaklarını sürdürme becerisi kazanabilirler. Duyuları güçlendirmeye ve fark etmeye yönelik etkinlikler çocuğunuzun keşfetmeye olan merak duygusunu da arttırır.

 Şeftali ile yaptığınız bir duyusal etkinlikten sonra çocuğunuzun daha önce eline almadığı farklı meyve ya da nesnelerin dokusunu merak ettiği için keşfetmeye başladığını gözlemleyebilirsiniz. Aynı zamanda duyularımız çocuk-yetişkin hepimiz için çevremizi ve içindeki nesneleri düşünmemizin, hissetmemizin, karşılaştırabilmemizin ve anlamlandırabilmemizin yollarıdır. Çocukların nesneler ile duyusal gelişimi sağlandıkça dil gelişimini de destekleyebilirsiniz. Yeni kelimeler öğrenmelerini ve kullanabilecekleri alan sağlayabilirsiniz. Küçük nesneleri hareket ettirmekten, kumla oynayıp oyun hamuruna şekil vermeye geniş yelpazedeki oyunlar da duyusal oyunlar arasındadır. Bu tarz oyunlar ile ince motor becerilerini, yani küçük kas gruplarının kullanımını, geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz. “Duyusal oyunlar” dediğimiz etkinlikler çok çeşitli ve her evde oynanabilirler!

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER