Altın Yatırımı

Bugünkü Posta Gazetesi köşemde altın yatırımı hakkında merak ettiklerinizi anlattım!

PARADURUMU PARADURUMU
Altın Yatırımı

Biz altını çok seviyoruz. Evde, kasada, hesapta, bilekte, düğünlerde geleneklerimize işlemiş durumda. Hadi bugün altın yatırımını konuşalım.

YATIRIM ARACI MI?

Altını hem korunma hem de yatırım aracı olarak görebilirsiniz. Ancak altın artık sadece ailelerin değil tüm dünyada spekülatörlerin de elinde. Değerinin ne olacağı bilinemeyen bir durumda.

NEDEN YÜKSELİR?

ENFLASYON BEKLENTİSİ: Enflasyona karşı en iyi korunma araçlarından biri altın. Enflasyon yükselince insanlar kendini korumak için altın alıyor.

PARA BASILMASI: Altının arzı sınırlı ama dünyada basılan para neredeyse sınırsız.

DÜŞÜK FAİZ ORTAMI: Altın düşük faiz ortamını sever, reel faizlerin düşük olduğu dönemde altın yükselir. Negatif reel faiz durumunda yatırım yapan kişilerin kendini korumak için bir şey yapması gerekiyor, altın alıyorlar.

KRİPTO PARALAR: Kripto paralardaki dalgalanmalardan dolayı oradan çıkan bir miktar para güvenli liman olarak altına yöneliyor.

ORTA VE UZUN VADELİ DÜŞÜNÜN 

Altındaki yavaş yükselişler kalıcı olabilir. Bunu kısa değil, orta, uzun vadeli yatırım aracı olarak görün. Bir ay sonra ihtiyacınız olacak parayı altına yatırmayın.

‘BİR KENARDA DURSUN’ ALIŞKANLIĞINI BIRAKIN

BANKADA ALTIN HESABI

1- İnternet, çağrı merkezi ve banka şubesinden altın hesabı açtırabilirsiniz.

2- Banka şubesinde altın hesabı vadeli, vadesiz olarak açılabiliyor.

3- Altını gram bazında alıp satabiliyorsunuz.

4- Çalınma, sahte olma, gramajının az olması, eski tarih olma riski yok.

BORSA YATIRIM FONU

Borsada işlem yapar gibi gram altın alabiliyorsunuz.

AVANTAJLARI: Alım satım marjı düşük, kolay ve güvenli. Takasbank’ta saklanıyor.

BİLİYOR MUSUNUZ?

Altın hesabınız Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kapsamında 150 bin TL’ye kadar güvence altında.

SATIP EV ALMAK DOĞRU MU?

Evi ne için alacaksınız? Oturmak için mi yatırım için mi? Oturmak içinse; doğru yerde, doğru zamanda, doğru fiyata bulduğunuz bir ev ise alın. Ancak yatırım için ev almayı düşünüyorsanız; kaç yılda o parayı amorti edeceğinizi iyice hesaplayın. Gerçekten o bölge gelişime açık mı? Emin olun.

YAZLIK ALIRKEN

Pazarlık edip alırken kazandıysanız, düşük faizden kredi aldıysanız olabilir tabii ama genel olarak ben yazlık almaya karşıyım.

DOKUNMAK ŞART DEĞİL!

Önceden kuyumcuya gidilir altın alınırdı. Şimdi bankanın mobil uygulamasına girip gram gram alınıyor. Altına dokunmak istiyor olabilirsiniz ama çalınma, kaybolma, sahte olma gibi riskleri var. İlla fiziksel olarak altın alacaksanız evde değil, bankada saklayın. Senelik banka kasası kiralama fiyatı 400 TL civarında.

PORTFÖYÜN NE KADARI?

Yatırımlarınızın arasında altın olabilir, olsun da ama paranızın yüzde kaçı altında olmalı? Bu, kişinin risk karakterine, getiri beklentisine göre değişir. Sakın tüm paranızı altına yatırmayın. Altın artık bütün dünyayı kasıp kavuran bir yatırım aracı, herkes tanıyor. Riskleri bölün.

ARABA İÇİN BOZDURAYIM MI?

Pandemiden dolayı herkes kendi arabasını kullanmak istiyor, talep arttı. Aynı sebeple fabrikalar yeterince üretim yapamıyor. Araba fiyatları neden artıyor? Hem talep fazla olduğu için de hem de arabalar dövizle fiyatlandığı için. Araba yatırım aracı değildir. Sıfır otomobil alıyorsanız, kontağı çevirdiğiniz anda fiyatı yüzde 10-15 değer kaybeder. Karar verirken ‘istek mi, ihtiyaç mı?’ diye iyice düşünün. Gerçekten araba sizin için olmazsa olmaz mı? Ne kadarlık araba alacaksınız? Aylık kredi ödemeniz ne kadar olacak? Hesaplayın.

DÖVİZDEN ALTINA GEÇMEK...

Bu tamamen sizin kararınız. Çok aklınız kalıyorsa dövizinizin bir kısmı ile alabilirsiniz.

SONUÇ

Dış etkenleri kontrol edemeyiz ama kendi finansal hayatımızı kontrol edebiliriz. ‘Herkes alıyor/satıyor’ diye yatırım yapmayın. Buna davranış biliminde sürü psikolojisi deniyor. Genel olarak başarısız yatırımın anahtarlarından biridir. Altın yatırımı yaparken ölçülü ve bilinçli olun.

 


 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER