için kaldı

Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması! 'Çok önemli bir artış yaptık'

Asgari ücretle ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Asgari ücrete zam gelecek mi? Vedat Bilgin, 'Çok önemli bir artış yaptık. Bu tartışmaları yersiz buluyorum' dedi.

F5HABER F5HABER
Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması! 'Çok önemli bir artış yaptık'

Asgari ücret için Haziran ayında ikinci bir zam yapılacağı iddiaları günlerdir en çok konuşulan konular arasında yer alıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Şehitkamil Sanat Merkezi’nde düzenlenen Üretim Sürecine Katılım Programı Tanıtım Toplantısı’na katıldı.

Bakan Bilgin, asgari ücrete ikinci zam tartışmalarına son noktayı koydu. Bilgin, ''Tartışmayı anlamlı bulmuyorum, çok önemli artış yaptık'' dedi.

"ASGARİ ÜCRET TARTIŞMALARINI ANLAMLI BULMUYORUM"
Asgari ücrette ikinci zam yapılacağı iddialarına cevap veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez asgari ücreti yüzde 50 üzerinde attırdık. Bu günlerde yeniden asgari ücret tartışmalarını anlamlı bulmuyorum. Çünkü gerekeni enflasyon farkı ile yaptık. Bu durumlarda işçiyi de iş vereni de düşünmek lazım. Çünkü asgari ücret artarken, iş verenlerin de maliyeti arttı" dedi.

"TÜRKİYE’NİN YENİ SANAYİLEŞME MODELİNE EN UYGUN İL GAZİANTEP"
Üretim Sürecine Katılım Yeni Bir İstihdam Modeli hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Vedat Bilgin, “Türkiye’nin yeni sanayileşme hamlesi Gaziantep’ten başlıyor. O yüzden Gaziantep’i hızla limanlara bağlamamız lazım. Kalkınmanın alt yapısı ulaştırma sistemidir. Türkiye bu günlerde ulaştırma alt yapısıyla gelecekteki sanayinin alt yapısını kuruyor. Gaziantep de sanayisindeki gelişmişliğiyle yeni modele en uygun il olarak ön plana çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması! 'Çok önemli bir artış yaptık' - Resim : 1

"EKONOMİK TAHRİBATI BERTARAF ETMENİN YOLU ÜRETİMDİR, BÜYÜMEDİR, İSTİHDAMDIR"
Pandemi döneminde pek çok ülke sıkıntı yaşarken Türkiye’nin yüzde 11’lik büyüme oranı yakaladığını söyleyen Bakan Bilgin, "Son iki yılda Avrupa ve Amerika gibi güçlü ekonomiler büyük sıkıntı yaşarken Türkiye bu sıkıntılara rağmen yüzde 11 gibi bir büyüme rakamı yakaladı. Önümüzdeki dönemde de enflasyonun aşama aşama düşeceğini hep beraber göreceğiz. Dünya genelindeki ekonomik tahribatı ülke olarak bertaraf etmenin yolu büyümedir, istihdamdır. Türkiye’de yeni istihdam modeli ile bunu başaracaktır. Biz bu modeli de Gaziantep’ten başlatıyoruz. Çünkü Gaziantep bunu başarabilecek bir sanayi ve ekonomiye sahip. Yeni istihdam modeli burada başladıktan sonra Bursa’da devam edecek ve Türkiye geneline yayılacak" şeklinde konuştu.

YENİ İSTİHDAM MODELİNİN DETAYLARI
Yeni istihdam modelinin detaylarından da bahseden Bakan Bilgin, "Bu yeni modelle işe alınacak elemanların ilk 3 ay tüm ekonomik giderleri bakanlığımız ve devlet tarafından karşılanacak. Ücretini vereceğiz, sigortasını, primini yani tüm ekonomik giderlerini biz karşılayacağız. İlkokul, lise, yüksekokul ve üniversite mezunlarını kapsayan, her kesime hitap eden bir model olacak. Bu projeyi uyguladıktan sonra 3 ay sonraki verilere göre bunu tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Ben Türkiye’nin üretim, istihdam, büyüme sürecine katkı yapacak olan sanayiciler ile iş insanlarına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması! 'Çok önemli bir artış yaptık' - Resim : 2

"OLAĞANÜSTÜ ŞARTLAR OLURSA DEĞERLENDİRİLİR" DEMİŞTİ
Bakan Bilgin, Dünya gazetesine verdiği röportajda asgari ücrete zam konusuna değinmişti. Bakan Bilgin, "Asgari ücret konusunda öncelikle şunu söylemeliyiz: " Bu sene yaptığımız asgari ücret artışı yüzde 50’nin üzerindedir ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması çok önemli bir şeydir. Bütün gelirlerde asgari ücretin vergi dışı bırakılması önemli. Sabit ücretle çalışanlar, AGİ kaldırıldı, ücreti düşüreceğim diyen işletmeler yanlış yaptı. İş kanunu anlaşılan ücretten geriye gidilmesini açıkça yasaklıyor. Asgari ücrete şartlar içerisinde bakmak lazım. Asgari ücretin eğer Meclis gündeme getirip değiştirmezse, Aralık’ta belirlenir, tabii olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir. Ancak yasal durum Aralık ayını gösteriyor. Yeni asgari ücretin yasal belirlenme tarihi Aralık’tır." ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması! 'Çok önemli bir artış yaptık' - Resim : 3

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?
Yeni yılda asgari ücrete yüzde 50'nin üzerine zam yapılmış ve 2.825 liradan 4.253 liraya çıkarılmıştı. Ayrıca asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisi de kaldırılmıştı. Enflasyon rakamlarının yükselmesinin ardından asgari ücrete ikinci bir zam yapılması gündeme gelmişti.

SONRAKİ HABER