için kaldı

Çocuklar küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş sağlığına önem veriyor

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Onur Ademhan, günümüzde çocukların çok küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş sağlığına önem vermeyi öğrendiğini söyledi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çocuklar küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş sağlığına önem veriyor

Toplumun bir kesiminde hala eksikler olmasına karşın, genelde anne babaların da bilinçlendiğini belirten Uzman Dr. Onur Ademhan, 2- 3 yaşındaki çocukların diş fırçası olduğunu, ayna karşısında anne babalarıyla birlikte dişlerini fırçalama eğitimi aldıklarını kaydetti. Diş hekimine gitme yaşının da aşağı çekildiğini aktaran Ademhan, 4- 5 yaşından itibaren çocuk diş hekimine gitmeye başlıyor. Bilinçli aileler çocuklarını erken kontrole getiriyor, dişi ağrıdığında hemen çözümü arıyor, ’bekleyelim geçsin’ demiyorlar. Çürük dişi kalmasın, genel sağlığını bozacak bir şey olmasın diye uğraşıyorlar" dedi.

Ağızdaki enfeksiyonlar, kan dolaşımı ile bütün vücuda yayılabiliyor

İnternet sayesinde bilgiye kolayca ulaşarak çocuklarının rutin diş kontrollerinin yapılmasının, ağzındaki sorunların büyümeden hemen ortadan kaldırılmasının önemini anlayarak onları diş hekimine götüren ebeveyn en doğrusunu yaptığını ifade eden Onur Ademhan, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü ağız içindeki enfeksiyonlar, kan dolaşımı ile bütün vücuda yayılabiliyor. Kalpten çıkıp vücuda yayılan kan damarlarından birisi de çenenin içinden geçiyor. O bölgede de bir atardamarımız var. Dolayısıyla oradaki enfeksiyon lenflere atlayabilir. Kan dolaşımı ile kalbe kadar gidebilir. Düşünün ki, kemoterapi, radyoterapi gören veya kemik iliği nakli olacak hastalar önce ağız diş sağlığına kavuşsun, tedavileri yapılsın, ondan sonra diğer tedavi süreci başlasın diye düzenlenmiş bir protokol var. Keza hamilelik öncesi için de bu geçerlidir."

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER