için kaldı

Muhabir o fotoğrafın çekildiği anları anlattı

Ege ve Akdeniz'de yoğunlaşan ve son haftalarda Avrupa'nın bir numaralı gündem maddesi haline gelen göçmen sorununu çektiği fotoğraf ve görüntü ile dünya gündemine taşıyan Doğan Haber Ajansı Bodrum Muhabiri Nilüfer Demir o anları anlattı.

F5HABER F5HABER
Muhabir o fotoğrafın çekildiği anları anlattı

"3 yaşındaki Aylan Kurdi'yi gördüğümde kanım dondu" diyen Nilüfer Demir, ancak o an gazetecilik görevini yapabilmek dışında yapabileceği bir şey olmadığını söyledi..

"O AN KANIM DONDU"

Nilüfer Demir, 02 Eylül sabahı 06:00 sıralarında o fotoğrafları çekebilmek için Muğla'nın Bodrum ilçesi Akyarlar kesiminde denklanşöre basmıştı. "O fotoğraf karesini çekerken neler hissettiniz" sorusu üzerine Nilüfer Demir "3 yaşındaki Aylan Kurdi'yi gördüğümde gerçekten kanım dondu. O an yapabileceğim bir şey yoktu. Yerde kırmızı tişörtü, lacivert şortuyla yarı beline kadar sıyrılmış bir şekilde yerde cansız bedeniyle yatıyordu. O'nun için yapabileceğim bir şey yoktu. Yapabileceğim tek şey yerde yatan bedeniyle çığlığını duyurabilmekti. Ben de bunu ancak deklanşöre basarak yapabileceğime inandım ve o anın fotoğrafını çektim. 100 metre ilerisinde abisi Galip yerde yatıyordu. Daha sonra O'nun yanına gittim. O'nun da tişörtü üzerine kadar sıyrılmıştı. Galip'in, Tahara'nın üzerlerinde hiçbir şekilde can yeleği, kolluk, onları suyun üzerinde tutabilecek hiçbir şey yoktu. Bu da olayın dramatikliğini ortaya koyuyordu. Ama yapabileceğim tek şey o anın fotoğrafını çekebilmekti ve ben de öyle yaptım" dedi.

Doğan Haber Ajansı'nın yıllardır göçmen, kaçak geçiş sorununu gündeme getirdiğini hatırlatan Nilüfer Demir şunları anlattı;"Doğan Haber ajansı muhabirleri olarak kaçak geçişlerin arttığı son 2-3 aydır birkaç gün arayla sürekli olarak buraya, bu bölgeye geliyorduk. Turgutreis ve Akyarlar Mahallesi'ne. Burada kaçakların Yunanistan'ın İstanköy adasına geçişlerini takip ediyorduk. Buradan da karaya çıkışlarını. Dün de ben görevliydim yine buraya sahile geldik, Pakistanlı bir kaçak grubunun karşıya geçme çabasını gördük onların dramını fotoğraflarken ve görüntülerken sahildeki cesetleri fark ettik. Yanlarına gittiğimizde de bunların çocuk cesedi olduğunu gördük: Önce şaşırdık ve çok üzüldük. Arkasından görevimizin gerektirdiğini yapmak zorundaydık. Çünkü onlar için başka yapılabilecek bir şey yoktu. Onların bu şekildeki çığlıklarını dünyaya duyurabilmek yapabileceğimiz en iyi şeydi.

"Bir kadın gazeteci olarak deklanşöre basarken neler hissetiniz? Çünkü yerde yatan 3 yaşındaki bir çocuk. Ne düşündün çekerken? sorusu üzerine Demir, "Önce büyük bir acı ve üzüntü yaşadım. Daha sonrasında deklanlşöre basarken onların dramlarını duyurmak zorundaydık. Bunu en iyi yapabilmek için iyi bir fotoğraf çekmek gerekiyordu bunu da ancak deklanşöre basarak başardığımızı düşünüyorum.

2003 yılından beri Doğan Haber Ajansı'nda çalışmaktayım. 2003 yılından bu yana çok sayıda göçmen olayına şahit oldum, fotoğrafladım. Onların dramlarına, ölümlerine de şahit oldum. Sahile vurmuş cesetlerini de fotoğrafladık, görüntüledik. Çok uzun zamandır bunlar yaşanıyor. Umarım bugünden sonra bir şeyler değişir" diye konuştu.

Muğla'nın Bodrum ilçesi yaklaşık 15 yıldan beri göçmen akımını uğramıştı ancak son 3 aydan beri göçmenlerin yoğun bir şekilde Bodrum'a gelmeleri çok arttı. Yüzlerce hatta binlerce göçmen Bodrum'a akın etti. Çünkü arkamda gördüğünüz Yunanistan'a ait İstanköy adası sadece buradan 4 mil uzaklıkta. Göçmenler buradan lastik botlarla bazen teknelerle yunan adasına geçip oradan Avrupa Birliği Ülkeleri'ne gitmeye çalışıyorlar. Bunların geçerken yaşadıkları dramları ölümle burun buruna gelmelerini görüntüledik. İlk olarak geçtiğimiz 4 Haziran günü sabaha karşı yine buradan Yunanistan'a kaçmak isteyen kaçakların boğulma tehlikesiyle karşı karşıya gelmelerini yine Doğan Haber Ajansı kameramanı Osman Uras görüntüledi. Çocuklar kadınlar ölümü göze alarak yola çıkmışlardı.

"8 BOTTAN 6'SI PATLAK ÇIKTI"

Bodrum Akyarlar'dan gerçekleşen insan kaçakçılığını DHA ekibi sık sık gündeme getiriyor. 4 Haziran sabahı DHA Bodrum Büro Şefi Yaşar Anter ile kameraman Osman Uras'ın objektifine yansıyan görüntüler de dünya çapında yankı yaratmıştı.

Ege'de yaşanan kaçakçılığı en iyi yansıtan görüntülerden biri olan o görüntüyü çeken Yaşar Anter ise şunları anlattı;

"Muğla'nın Bodrum ilçesi yaklaşık 15 yıldan beri göçmen akımını uğramıştı ancak son 3 aydan beri göçmenlerin yoğun bir şekilde Bodrum'a gelmeleri çok arttı. Yüzlerce hatta binlerce göçmen Bodrum'a akın etti. Çünkü arkamda gördüğünüz Yunanistan'a ait İstanköy adası buradan sadece 4 mil uzaklıkta. Göçmenler buradan lastik botlarla, bazen teknelerle Yunan adasına geçip oradan Avrupa Birliği Ülkeleri'ne gitmeye çalışıyorlar. Bunların geçerken yaşadıkları dramları ölümle burun buruna gelmelerini görüntüledik. İlk olarak geçtiğimiz 4 Haziran günü sabaha karşı yine buradan Yunanistan'a kaçmak isteyen kaçakların boğulma tehlikesiyle karşı karşıya gelmelerini yine Doğan Haber Ajansı kameramanı Osman Uras görüntüledi. Çocuklar, kadınlar ölümü göze alarak yola çıkmışlardı.

Zaman zaman dramlar ortaya çıkıyor. Organizatörlerin kaçaklara verdiği botlar patlak çıkabiliyor. Bundan 2 gün önce 8 bot buradan bu gördüğünüz sahilden yola çıktılar. 8 bottan 6 tanesi patlak çıktı. Sahilden açıldıktan 1 mil sonra batmaya başladı sahil güvenlik ekipleri devredeydi o anda ve yaklaşık 50 kişiyi kurtardı. Ahşap teknelerle kaçmaya çalışıyorlar. Ancak bu tekneler de yolun yarısına gelmeden batmaya başlıyor. Büyük facialar yaşanıyor ve yaşanmaya da devam edecek gibi görünüyor. Bu Türkiye'nin sorunu olmaktan çıktı uluslararası bir sorun haline geldi çünkü Muğla'nın Bodrum ilçesi mültecilerin Avrupa'ya geçiş noktası haline geldi"

SONRAKİ HABER