için kaldı

Anzak tweetleri spikeri işinden etti

Avustralya'da farklı dillerde yayın yapan Special Broadcasting Service (SBS) televizyonu spor spikeri Scott McIntyre attığı Anzak tweetleri yüzünden işinden oldu

F5HABER F5HABER
Anzak tweetleri spikeri işinden etti

Avustralya'da farklı dillerde yayın yapan Special Broadcasting Service (SBS) televizyonu spor spikeri Scott McIntyre attığı Anzak tweetleri yüzünden işinden oldu.
SBS kanalının tecrübeli spor spikeri Scott McIntyre'nin işine, Twitter hesabında Anzak askerlerini eleştirmesinden 12 saat sonra kanal yönetimi tarafından son verildi.

Scott McIntyre'nin 10 yıldan fazla görev yaptığı televizyon kanalından atılmasına neden olan tweetlerinde, "Avustralya ile hiçbir problemi olmayan yabancı bir ülkeye yapılan emperyalist işgalin kültleştirilmesi modern toplumun tüm ideallerine aykırıdır" ifadelerini kullanarak, Anzak askerlerinin Gelibolu'ya yaptığı çıkartmayı eleştirdi.

Anzak askerlerinin savaştıkları diğer cephelerdeki durumlarını da sert sözlerle eleştiren McIntyre "Bu 'cesur' Anzakların Mısır'da, Japonya'da ve Filistin'deki tecavüzlerini, hırsızlıklarını, cinayetlerini hatırlayalım" yorumunu yaptı.

McIntyre ayrıca twettlerinde Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atılması hakkındaki eleştirel görüşlerini dile getirdi.

SBS yönetiminden yapılan açıklamada, spikerin işten atılma sebebinin attığı tweetler değil bu tweetleri silmeyi kabul etmemesi olduğu belirtildi.

Açıklamada, Scott McIntyre'nin işine son verilmesinde Avustralya Federal Haberleşme Bakanı Malcolm Turnbull'un rolü bulunmuyor.

SBS spikeri McIntyre'nin paylaşımlarını Twitter hesabından, "Bundan daha fazla saldırgan ve yersiz yorum olabileceğini düşünmek zor. Cezalandırılmayı hak eden çirkin sözler" paylaşımıyla eleştiren Turnbull da McIntyre'in işten atılmasıyla bağlantısının olmadığını açıkladı.

Öte yandan Malcolm Turnbull'un "Sayın McIntyre'nin attığı tweetlerden haberim olduğu an SBS Müdürü Michael Ebeid ile irtibat kurdum" ifadesini kullanması Avustralya kamuoyunda McIntyre'nin işten atılmasında bakanın etkisi olduğu şeklinde yorumlandı.

Bakan Turnbull blog hesabından yaptığı açıklamada da, "McIntyre bir vatandaş olarak siyasi görüşlerini ifade edebilir ama SBS habercisi olarak SBS medya protokolüne uymak ve uymamanın sonuçlarıyla yüzleşmek zorundadır, o saldırgan tweetleriyle de birçok hükmü ihlal etti. Ancak SBS personeliyle ilgili kararlardan hükümet değil SBS yönetimi sorumludur" dedi.

Reklam gelirleri ve Avustralya Federal Hükümeti tarafından ayrılan fonlarla finanse edilen SBS'in 5 radyo ve 5 de televizyon kanalı bulunuyor. SBS, Türkçe dahil olmak üzere 74 yabancı dilde yayın yapıyor.

SONRAKİ HABER